Takže jedná sa o 2D kresliaci program vo vektoroch. Na plochu kreslíte čiary, kružnice a rôzne krivky podla potreby. V podstate je to náhrada za ceruzku a pravítko. Tento program nič nerozbaluje a ani netvorí. Každú jednu čiarku musíte nakresliť vy. Výhody oproti pravítku a ceruzke sú asi tieto. Môžete pracovať s hrúbkou čiary 0.1mm, môžete umiestňovať čiary s presnosťou až 0.0001mm (ja používam 0.01mm), môžete kresliť presné kružnice s presným polomerom a to všetko tiež s presnosťou na štyri desatinné miesta. Treba vyskúšať.
tento program si môžte vo free verzii (Quick-tools) sťiahnť tu: http://www.vectorengineer.com
Tlač z tohto programu je velmi jednoduchá: File / Print / OK
ale vychytávka spočíva v nastaveniach výstupnej mierky:

výstupnú mierku si vyskúšate tak, že vložíte do tlačiarne papier, na ktorý budete tlačiť aj diely modelu. Nakreslíte si obdĺžnik s rozmermi 200mm na šírku a 280mm na výšku. Tento obdĺžnik si vytlačíte File / Print / OK v prednastavenej mierkte, to znamená x/y 1/1. Potom zmeráte pravítkom rozmeri vytlačeného obdĺžnika a ak niesu 100% presné, tak si ich budete potom upravovať na tom výstupe x/y, kde x je šírka tlače a y je výška tlače. Doporučujem tieto rozmeri merať tým istým pravítkom, lebo v minulosti som sa stretol aj s tým, že dve rôzne pravítka mali proti sebe na 20cm odchýlku až takemr milimeter. No a to je peklo, ak vám niekde ten milimeter potom chýba. Takže presnosť výstupnej tlače je velmi dôležitá.
btw: Ja osobne tlačím na 160g. papier výstupnú hodnotu x/y 0.9975/1.0035 Takto vytlačený pomer strán mi dáva presný výkres na tlačiarni HP 1500niečo. Ďalej konkrétne na mojej tlačiarni je výstup tlače závislí od gramáže použitého papiera. Takže na 80g. tlačím pomer x/y 0.9975/1.0
No a až budete mať nakalibrovaný výstup tlače, tak by už nemal byť problém vytlačiť čokolvek s maximálnou presnosťou.
Tu si môžte stiahnuť ten kontrolný rámik, na ktorom si môžte vyskúšať presnosť a nastavenie tlače: kontrolný rámik.rar - 0.01MB
A ešte postup. Spustíte si program VectorEngineer, odkliknete OK a ste na ploche. Potom si otvoríte kontrolný rámik asi takto: File / Open / (a tu dvojklikom otvoríte súbor kontrolny ramik tam, kde ho máte umiestnený)