VectorEngineer

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
Patero | 40
Príspevky: 1432
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

VectorEngineer

Príspevokod užívateľa Patero » 23 Júl 2008 12:10

V tejto téme sa pokúsim zbežne predstaviť tento program v ktorom kreslím svoje modely a podrobne popíšem návod na tlač z tohto programu, pretože tá bude potrebná na tlačenie rôznych drobností, ktoré by som rád verejne šíril na tomto fóre...

Takže jedná sa o 2D kresliaci program vo vektoroch. Na plochu kreslíte čiary, kružnice a rôzne krivky podla potreby. V podstate je to náhrada za ceruzku a pravítko. Tento program nič nerozbaluje a ani netvorí. Každú jednu čiarku musíte nakresliť vy. Výhody oproti pravítku a ceruzke sú asi tieto. Môžete pracovať s hrúbkou čiary 0.1mm, môžete umiestňovať čiary s presnosťou až 0.0001mm (ja používam 0.01mm), môžete kresliť presné kružnice s presným polomerom a to všetko tiež s presnosťou na štyri desatinné miesta. Treba vyskúšať.

tento program si môžte vo free verzii (Quick-tools) sťiahnť tu: http://www.vectorengineer.com

Tlač z tohto programu je velmi jednoduchá: File / Print / OK

ale vychytávka spočíva v nastaveniach výstupnej mierky:Obrázok

výstupnú mierku si vyskúšate tak, že vložíte do tlačiarne papier, na ktorý budete tlačiť aj diely modelu. Nakreslíte si obdĺžnik s rozmermi 200mm na šírku a 280mm na výšku. Tento obdĺžnik si vytlačíte File / Print / OK v prednastavenej mierkte, to znamená x/y 1/1. Potom zmeráte pravítkom rozmeri vytlačeného obdĺžnika a ak niesu 100% presné, tak si ich budete potom upravovať na tom výstupe x/y, kde x je šírka tlače a y je výška tlače. Doporučujem tieto rozmeri merať tým istým pravítkom, lebo v minulosti som sa stretol aj s tým, že dve rôzne pravítka mali proti sebe na 20cm odchýlku až takemr milimeter. No a to je peklo, ak vám niekde ten milimeter potom chýba. Takže presnosť výstupnej tlače je velmi dôležitá.

btw: Ja osobne tlačím na 160g. papier výstupnú hodnotu x/y 0.9975/1.0035 Takto vytlačený pomer strán mi dáva presný výkres na tlačiarni HP 1500niečo. Ďalej konkrétne na mojej tlačiarni je výstup tlače závislí od gramáže použitého papiera. Takže na 80g. tlačím pomer x/y 0.9975/1.0

No a až budete mať nakalibrovaný výstup tlače, tak by už nemal byť problém vytlačiť čokolvek s maximálnou presnosťou.

Tu si môžte stiahnuť ten kontrolný rámik, na ktorom si môžte vyskúšať presnosť a nastavenie tlače: kontrolný rámik.rar - 0.01MB

A ešte postup. Spustíte si program VectorEngineer, odkliknete OK a ste na ploche. Potom si otvoríte kontrolný rámik asi takto: File / Open / (a tu dvojklikom otvoríte súbor kontrolny ramik tam, kde ho máte umiestnený)

Užívateľov profilový obrázok
Patero | 40
Príspevky: 1432
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

Re: VectorEngineer

Príspevokod užívateľa Patero » 25 Okt 2009 15:52

prišla mi otázka cez SS.

Zdravím,

Chcem poprosiť o radu pri nastavení mierky/rozlíšenia v programe Vector engineer Quick Tools. Skúšal som už nastaviť rozne parametre ale v konečnom výsledku mi to v tlači dalo stále len 1x1 cm (minimálny rpzmer nakresleného štvorca) a ja potrebujem rozlíšenie 0.1 alternatívne 0.2 mm.

Vopred vďaka za pomoc.


Nastavenie mriežky po ktorej chodí kurzor sa robí v: Setup / Grid Snap Settings a vybehne vám takéto okno:
Obrázok

krokovanie po pracovnej ploche sa dá nastaviť v okienku Step. Ja to mám konkrétne nastavené na 0.01mm a na tento rozmer jednej stotiny milimetra aj zaokrúhlujem rozmery, ktoré majú viac ako dve desatinné miesta za čiarkou. Takže napríklad kružnicu s polomerom 12,3572mm zaokrúhlujem na 12,36mm a s týmto rozmerom ďalej pracujem.

Toto krokovanie sa dá vypnúť a zapnúť priamo na ovládacom paneli (viď. obrázok). Pozor, nieje tam indikátor zapnutia a vypnutia. Takže si treba dávať pozor na to. Ja to vypínam len občas, ak potrebujem nejakú úsečku uložiť mimo tých bodov, po ktorých mi behá kurzor.

malý typ: VectorEngineer má určité zadefinované nastavenie v ktorom sa nedajú ukladať zmeny. Preto používam takú fintu, že pracovnú plochu, na ktorej si urobím nastavenia k obrazu svojmu, si uložím ako rozkreslený projekt pod názvom pracovná plocha. File / Save as. A keď znovu spustím program, tak si iba otvorím rozrobený projekt, v tomto prípade sa to volá: pracovná plocha, niečo nakreslím, napr koleso na lietadlo a tento projekt už uložím pod takým návzom, o ktorom už rozkreslená plocha je. Takže v tomto prípade by to vyzeralo takto: File / Save as / (a do políčka zadám názov) koleso lietadla.

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 47
.
Príspevky: 11875
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: VectorEngineer

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 02 Apr 2012 21:03

otázka, ak chcem nakresliť kruh, dá sa niekde zadefinovať rozmer, alebo to musím len ručne?
lebo v tých súradniciach dole sa nevyznám :scorn:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Dody | 29
Príspevky: 1201
Meno: Dominik
Bydlisko: Borský Mikuláš

Re: VectorEngineer

Príspevokod užívateľa Dody » 02 Apr 2012 21:11

staci narysovat lubovolny kruh, oznacit, kliknut pravym tlacitkom mysi a zmenit hodnoty radiusu

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 47
.
Príspevky: 11875
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: VectorEngineer

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 02 Apr 2012 23:18

Dody napísal:staci narysovat lubovolny kruh, oznacit, kliknut pravym tlacitkom mysi a zmenit hodnoty radiusu

a sme doma, ako?
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Dody | 29
Príspevky: 1201
Meno: Dominik
Bydlisko: Borský Mikuláš

Re: VectorEngineer

Príspevokod užívateľa Dody » 03 Apr 2012 01:28

kliknutim priamo na kruh
dalsia moznost je kliknut na plochu a kec potiahnes bude sa tvorit ramcek, ak do neho das ten kruh a znovu kliknes tak sa oznaci

Užívateľov profilový obrázok
tatra813 | 22
Príspevky: 348
Meno: Peter
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: VectorEngineer

Príspevokod užívateľa tatra813 » 26 Feb 2013 06:40

súradnice dole osa X -dĺžka a osa Y -Výška (hĺbka) a vždy ked robíš kruh tak ukazuje ti polomer
Jeden musí robiť vždy,to čo sa páči ostatným .. V suchom doku -> SCHARNHORST 1/150

Návrat na "3D modelovanie // 3D Modeling"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný