Rhino Q&A

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
Patero | 40
Príspevky: 1432
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Patero » 31 Júl 2011 14:33

Kreslím rebrovanie krídla. Je nejaká finta, ktorou to urobím priamo o hrúbku materiálu menšie? Alebo to treba pracne kresliť?

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 36
Príspevky: 344
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 01 Aug 2011 10:37

Dá sa použiť príkaz "Odsadiť" - takýto príkaz má samostatne aj krivka a aj plocha.
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 34
Admin
Príspevky: 8767
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa serpens » 05 Aug 2011 08:18

Ked uz nam tu Jozo zalozil toto vlako, tak sa spytam, zo zvedavosti. Ako riesite hrubku materialov? Resp. aky mate system na vyrobu modelov?

- Nakreslit najskor skutocnu "predlohou" (maximalne vonjaksie rozmery) potom si ju rozkuskovat na casti (kolesa, ram, motor) a jednotlive casti potom "prepracovat" tak, ako sa budu lepit / rozkladat.
- Alebo idete opacne, ze rovno kresliet ako ma diel vypadat z papiera?
- Pouzivate vrstvy (myslim viac ako dve)
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 36
Príspevky: 344
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 05 Aug 2011 12:45

Myslím, že sme si so Serpens-om na túto tému už vymenili pár SSiek, tak by bolo vhodné napísať pár riadkov aj sem. Trošku som zmenil postup - dlhdobo som si upravoval diely až po rozložení. To je však hlavne pri rezoch a oblých dieloch prakticky nemožné.

Takže pri jednoduchých modeloch (ako je napríklad ST-01) som si to rozložil a iba pár dielov bolo upravených, aby to bolo "papierovo kóšer". Pri ťažších modeloch, ako je JetBike je pri rôznych ohyboch, kruhoch oveľa jednoduchšie dorysovať ďalšiu pomocnú plochu (napríklad v tejto téme spomínaným odsadením), ako to následne upravovať. Niektoré diely sú ale napríklad narysované ako samostatný objekt s hrúbkou podľa papiera (cca 0,25mm - 160g) - v mojom prípade je to orlica na prednom štíte JetBike-u.

Osobne si myslím, že sa to nedá generalizovať. Pre každý typ modelu je to iné, pre každú časť modelu to môže byť iné, pre každého užívateľa je vhodnejší iný postup.
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 34
Admin
Príspevky: 8767
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa serpens » 05 Aug 2011 13:14

Ja ked som nad tym rozmyslal tak som prisiel ku tomu, ze by bolo dobre spravit si len taky predbezny "hrananty" model. Ten si hodit do jednej vrstvy a cely ho locknut. A totom do neho nakreslit jednotlive casti ako kolesa, to dat do dalsej vrstvy. Taketo celky pozgrupovat a potom ihc rozobera na diely a samotne diely dat uz do dalsej vrstvy, ktora by mala podvrstvy podla roznych druhov papiera. Asi moc komplikovane, ale ved hadam niekedy objasnim naozrne.
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Užívateľov profilový obrázok
iconmaster | 29
4K+
Príspevky: 5224
Meno: Peter Jankovič
Bydlisko: Želiezovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa iconmaster » 05 Aug 2011 13:17

Vidite, ja preto kreslim v CAD-e :)

Užívateľov profilový obrázok
ivant | 41
2K+
Príspevky: 2987
Meno: ivan
Bydlisko: Brezno

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa ivant » 05 Aug 2011 14:33

ahojte niesom super kreslič ale vela krát som to skušal ,jednoducho treba to dávat do vrstiev čím zložitejší model tým viac vrstiev ulachčí to prácu potom znávodovkami aj z rokladaním modelu, jednoducho si naháš zapnutu vrstvu z motorom pootáčač urobíč tie oné pohlady a ideš dalej bez vrstiev nemožné ale treba skušat :wink: aj cad je dobrý ale tam si nespravíš 3D pohlady na návod čo je v rine jedno kliknutie a otočíš si to ako chceš :P teoriu ovládam :haha:

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 34
Admin
Príspevky: 8767
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa serpens » 05 Aug 2011 14:40

Na to aby si to schoval po celkoch ti stacia grupy, teda myslim, tak ze davat kazdu cast do zvlast layeru to uz je zbytocne, staci oznacit grupy a dat ich invisible.

CAD - Computer-Aided Design, to neznamena, ze je to 2D, tak isto existuju 3D CAD programy :)
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Užívateľov profilový obrázok
ivant | 41
2K+
Príspevky: 2987
Meno: ivan
Bydlisko: Brezno

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa ivant » 05 Aug 2011 14:43

tak sory

Užívateľov profilový obrázok
iconmaster | 29
4K+
Príspevky: 5224
Meno: Peter Jankovič
Bydlisko: Želiezovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa iconmaster » 05 Aug 2011 14:44

Miro mas pravdu, CAD je vseobecny pojem. Inac pouzivam autocad. Tak to opravim: preto kreslim v 2D kde uz hned pocitam s hrubkou materialu :wink:

Návrat na "3D modelovanie // 3D Modeling"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný