Ahoj,
zelena a modra vodicka, to su Agama Adhesol a Tensol? Skusenosti s inymi, ako Agama vodickami nemam. No namiesto Tensolu, ktory je slaby cajicek, pouzivam vyhradne Hypersol. Niektori modelari sa stazuju, ze Hypersol je az moc agresivny a rozoziera farby az na plast. Mne sa zatial nic take nestalo a to ho casto nanesiem pekne vela. Maximalne mi docasne zosvetlie okolity nastrek (pouzivam akrylove farby aj lak), ale vrati sa to potom do normalu. Hypersol zatial k vybornej prilnavosti presvedcil vsetky dekaly, ktore som pouzil, len obcas ho treba dat viackrat.
Dekaly nanasam na leskly lak (povrch by mal byt co najlesklejsi). Pod dekal dam Adhesol, nanesiem dekal, upravim jeho poziciu a opatrne vytlacim prebytocnu vody, Adhesol a vzdychove bubliny. Opatrne okolo dekalu mokrym uchostuchom zotriem zvysky Adhesolu, aby nezostali nepekne mapy. Po cca 10 minutach davam nater Hypersolu a necham odstat cez noc. Ak dekal nevosiel aj do panelaze, pomozem mu (napr. legendarnym nechtom) a znova nanesiem Hypersol (snazim sa nepretierat jedno miesto viackrat, rozozral by dekal). Opat necham odstat cez noc. Ked som uz spokojny, nastriekam ochrannu vrstvu leskleho laku. Nasleduje patina. Podla pouzitej techniky dam najprv nastrek matneho laku (niektore pripravky lepsie chytaju na matny nez leskly). Po patine zjednocujuci nastrek laku podla chuti (mat, pololesk alebo lesk), photosession a sup do vitriny
Na zaver este poznamka, ze vela zalezi od techniky nanasania dekalov. Na YT som videl rozne "tutorialy" s divotvornymi postupmi, kde podla mna najblbsi bolo usadit dekal na podkladovu vodicku a nechat ho "uschnut" len tak, bez vytlacenia prebytocnej vody a vzduchu