Rhino Q&A

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
Trak-Tor | 47
2K+
Príspevky: 2565
Meno: Juraj
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa Trak-Tor » 25 Jún 2013 20:04

Za málo, aj nabudúce! :victory:

Chlapi, nebudete mi veriť, ale z tohto som robil skúšky. A učil som sa to programovať...
Ale to bolo ešte v minulom storočí... :haha:
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Užívateľov profilový obrázok
johnny7 | 35
Wykonawca
Príspevky: 2536
Meno: Jano
Bydlisko: Prievidza

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa johnny7 » 25 Jún 2013 20:20

A este mi poviete niekto, kde najdem prikaz unjoinedges? Lebo kukam ze na nete je to ako instalovatelny plugin...Ako sa to nazyva v ceskej verzii?
Hotovo: Jelzc GCBA 13/48, Iveco Trakker Dakar 2012
Na Stole: M4A3 Sherman
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

Užívateľov profilový obrázok
Trak-Tor | 47
2K+
Príspevky: 2565
Meno: Juraj
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa Trak-Tor » 25 Jún 2013 20:31

johnny7 napísal:A este mi poviete niekto, kde najdem prikaz unjoinedges? Lebo kukam ze na nete je to ako instalovatelny plugin...Ako sa to nazyva v ceskej verzii?

Explode ti na to nestačí??
Alebo Split - Point??
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Užívateľov profilový obrázok
sanghaikid | --
Príspevky: 40
Meno: Luk
Bydlisko: VT

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa sanghaikid » 31 Júl 2013 15:31

kamen napísal:Aby tu nemuseli byt podrobne navody
http://www.rhino3d.cz/clanky/modelovani/" onclick="window.open(this.href);return false;


dik moc presne toto som hladal
Nie som hoden tvoriť, preto iba obdivujem.

Užívateľov profilový obrázok
spider | 27
Príspevky: 670
Meno: Stano
Bydlisko: Trenčín

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa spider » 22 Aug 2013 14:12

Ako dám ploche vlastnosti? Myslím farbu, priehľadnosť ... Že mám dve plochy, ktoré sú pri renderi sivé a nevidieť ich spoj, tak aby som jednu dal ako červenú, druhú modrú a pri renderi ich uvidím farebne odlišné?
To muselo dát příšernou práci... přitom taková blbost, co?
Na stole: coming soon...

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 36
Admin
Príspevky: 8790
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa serpens » 22 Aug 2013 15:52

Zalzi co chces robit - normalny render ci pri renderovanom pohlade. Ale v zasade ked si zapnes vlastnosti, tak tam mas farbu objektu a podla toho ti to bude renderovat. Alebo mozes piradit a namapovat materialy / textury, ale to je myslim zbytocne.
Potom este zalezi ako mas nastaveny samotny render, ci ti to nerenderuje len CB.
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Užívateľov profilový obrázok
spider | 27
Príspevky: 670
Meno: Stano
Bydlisko: Trenčín

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa spider » 22 Aug 2013 16:34

Myslel som normálny render... a jo, už som to našiel. Dík.
To muselo dát příšernou práci... přitom taková blbost, co?
Na stole: coming soon...

Užívateľov profilový obrázok
HECKY | --
Príspevky: 1

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa HECKY » 21 Sep 2013 05:31

Dá sa do RHINA naskenovať obrázok podľa ktorého sa vytvorí, model?

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 37
Príspevky: 351
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 21 Sep 2013 09:20

Ak máš na mysli niečo takéto, tak to sa dá spraviť (render a priamo pracovná plocha z Rhina):



Ako na to? Každý ma trošku iný postup a každému vyhovuje niečo iné, ja som si zvykol na takúto postupnosť:
1.) Zoberiem si napríklad obrázok nákresu zvrchu. Zistím si rozmer daného obrázka.
2.) V Rhine si nakreslím v pohľade zhora štvorec (plochu), ktorá má rovnaké rozmery ako daný obrázok.
3.) Označím si plochu. V panely s vlastnosťami objektu sa prepnem na materiály.
4.) V materiáloch vyberiem "základné" a pomocou textúry vyberiem obrázok nákresu.
5.) Prenašu plochu s textúrou treba určiť, že daný objekt bude zobrazený vždy ako renderovaný (pretože iba vtedy uvidíš textúru - teda v našom prípade obrázok).
6.) Toto aplikujem pre každý obrázok - nákres z boku, zvrchu, zozadu,...

Ak má niekto iný postup sem s tým, rád sa priučím :) Tento postup mi veľmi vyhovuje, pomocou skrývania objektov, prípadne cez zapínanie a vypínanie vrstiev si viem jednotlivé nákresy skryť / zobraziť. Pomocou rezania si viem z veľkého nákresu vytriediť iba to, čo potrebujem.

Jediné, čo mi zatiaľ robilo problémy pri tomto spôsobe je, že pokiaľ pracujem na viacerých počítačoch (doma na veľkom železe a na cestách na notebooku a synchronizujem sa cez Dropbox, ktorý žiaľ na notebooku nemám ako desktopovú aplikáciu), tak musím nahodiť textúry (obrázky) na dvakrát. To je spôsobené tým, že keď do Rhina nahodím obrázok, tak si pamätá cestu k obrázku, a pri ďalšom spustení si Rhino potrebuje obrázok znova načítať (preto je dobré umiestniť si obrázky do nejakého špeciálneho adresára, odkiaľ ich počas tvorby modelu nebudeme mazať). Našťastie si Rhino pamätá, či ste z najakého obrázka odrezali, prípadne ho zmenšili - takže pokiaľ chýba textúra a nahodíte tam rovnaký obrázok, bude presne na rovnakom mieste ako ste ho tam prvýkrát vložili. Len musíte obrázok nahadzovať na rovnaký objekt.

Zdá sa to byť možno náročnejšie, ale keď vieš, kde máš čo hľadať, je to záležitosť asi 3 minút (a máš komplet všetky nákresy v Rhine). Ak sa mi dnes podarí, spravil by som kratučký foto návod.

Ing. Spendlik
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 37
Príspevky: 351
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 03 Nov 2013 20:47

Ahojte,
sľúbil som to síce oveľa skôr, ale radšej neskôr ako nikdy - návod na vloženie podkladových obrázkov do Rhina. Uvítam akékoľvek pripomienky - písanie návodov mi nejde :(

Návod na vloženie podkladových obrázkov do Rhinoceros 3D.
ObrázokObrázokObrázok

Návrat na "Rhino kútik"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný