rozhodl jsem se, že jeden rozestavěný model je málo a že mi nějak dochází stavební nadšení a tak jsem se pustil ještě do tohoto modelu. Doufám, že mě mezi sebe přijmete a pomůžete mi se stavbou stejně jako ve vojenské sekci se stavbou T-34/76.
Stručný popis skutečného plavidla podle knihy Válečné lodě, díl 4 str. 288, autorů Ivo Pejčoch, Zdeněk Novák a Tomáš Hájek.
„V okamžiku útoku na Pearl Harbor mělo Japonsko ve stavbě, nepočítame-li přestavované jednotky, jedinou letadlovou loď. Plavidlo pojmenované Taiho navazovalo na předcházející třídu Shokaku a představovalo další kvalitativní krok kupředu. Poprvé u japonských plavidel tohoto typu byla použita pancéřová vzletová paluba. Aby se dodržela v požadovaných mezích příčná stabilita, bylo třeba vzhledem k zátěži způsobené horní pancéřovou palubou snížit výšku plavidla o jednu palubu oproti Shokaku, čímž se snížil počet nesených letadel. Ironií osudu se stalo, že tato bezesporu nejlepší japonská letadlová loď padla během bitvy ve Filipínském moři za oběť pouze jedinému torpédu ponorky USS Albacore, a to díky špatnému vedení havarijních prací.“
Více informací poskytuje internet např. zde nebo zde.
K modelu :
Protože nemám na to, abych žebra vyříznul já osobně, rozhodl jsem se pro laser. Model je vytisknut na 17-ti hrubých ( gramáž fakt nevím odhadnout ) stránkách A3 a 9-ti tenkých stránkách A3 – žebra na podlepení 2 mm kartónem. Dále jsou součástí modelu 1 x A3 laserové paluby v provedení protismykového plechu a 4 x B6 ( 125x176 mm) lasery různých drobných dílů jako zaměřovače ke kulometům, různé nosníky, vybavení člunů apod. Tisk mi příjde kvalitní, barvy se zdají jednotné. Co mě však překvapuje je, že vzhledem k rozsahu šmikajdy je poměrně málo návodových kreseb a popisu. Kresby jsou na rozdíl od Halinského dost jednoduché a popis tak stručný, že to snad ani popis není. Celkem 24 vět. No snad se v tom nějak vyznám. Na internetě jsem našel jen jednu prezentovanou stavbu jednoho polského modeláře. Ten bohužel moc nepřispívá, takže jako vodítko nic moc. Jen snad to, že upozornil autora modelu na chybné díly při stavbě velitelského můstku. Angraf na to reagoval opravou daných dílů, které jsou volně ke stažení na jeho stránkách. Jen nevím, jak to bude vypadat po vytisknutí. Škoda, že je nepřiložil vytisknuté ke šmikajdě. No snad tam těch chyb není více.
Brzy na shledanou.