Trimble (Google) SketchUp

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12468
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 31 Dec 2018 14:42

tie, čo mám, sú odtiaľ, bolo ich aj viac, ale buď neboli dynamické, alebo to boli iné typy, čo si niekto pokreslil,

tieto, keď kliknem pravým myšítkom na Dynamics Components-> Component Options, tak je tam vidieť popis, tu "upratovačka" z verzie 2016



tu vo videu zaklínačka hadov (aspoň teda podľa hlasu) ukazuje, ako vyvolať scale figures naspäť, ak ich zmažem, ale to je asi Pro verzia, ja tam nič také vo verzii 2016 nemám, ale je pravda, že napr. u mamy vo verzii 2015 sú napísané aj klávesové skratky pri nástrojoch, čo už v 2016 nemám, ešte pozriem v robote vo verzii 8, čo tam nájdem
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12468
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

SketchUp STL plugin pre 3D tlač

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 08 Nov 2019 18:04

sketchup sa dá použiť aj na prípravu súborov .stl pre 3D tlač napr. pomocou pluginu SketchUp STL

treba nakresliť model, musí byť uzavretý (aby z neho nevytiekla "voda"), nesmie obsahovať "papierovú" hrúbku dielu, každá taká plocha musí mať minimálnu hrúbku (obyčajne 0.6mm), žiadne zbytočné/ zabudnuté čiary vo vnútri a všetky steny musia byť orientované lícom (svetlá plocha) smerom von a rub (tmavá plocha) smerom dovnútra/ do plného materiálu

potom sa vyznačí daná časť modelu/ celý model, označí sa ako "Group" a vo "File" menu sa vyberie Export STL..., uloží sa to ako .stl súbor a môže sa tlačiť

žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12468
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 29 Júl 2020 19:32

existuje pre sketchup nejaký plugin, kde sa dá simulovať vztlak vody?
mám model ponorky na 3D tlač a rád by som vyskúšal, koľko závažia treba dať do trupu, aby bol ponorený ako treba
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
iconmaster | 32
4K+
Príspevky: 6246
Meno: Peter Jankovič
Bydlisko: Želiezovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa iconmaster » 29 Júl 2020 21:37

Podľa mňa na to stačí Archimedov zákon: zrejme nie je zložité určiť objem ponorky cez Sketchup. Aby to celé bolo v hydrostatickej rovnováhe (vznášala sa vo vode), hmotnosť ponorky a závažia by sa mala rovnať hmotnosti vody, prislúchajúcej jej objemu. Ak chceš aby sa ponárala viac, musíš trochu pridať závažia. Akurát bude treba asi aj vhodne vyvážiť - aby nepadala na nos, ako Fitova Andulka pri prvom lete na Hvezdárni :P
Podľa mňa skús tú ponorku tak skonštruovať, aby sa dali pridávať závažia (hoci len magnety) z vonkajšej strany plášťa.

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12468
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 29 Júl 2020 21:56

hmm, takže zistiť váhu celej ponorky, to mi slicer vypíše, koľko gramov váži každá časť a potom "odrezať" vrch, aby som vedel, aký výtlak má časť pod vodou a dovážiť to

ponorka už je skonštruovaná, aj som ju vytlačil, teda v polovičnej veľkosti a upravoval som aj nejaké diely, snáď zajtra bude nakompletku, do vane dobré

žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
iconmaster | 32
4K+
Príspevky: 6246
Meno: Peter Jankovič
Bydlisko: Želiezovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa iconmaster » 29 Júl 2020 22:10

toudi_sk napísal:hmm, takže zistiť váhu celej ponorky, to mi slicer vypíše, koľko gramov váži každá časť a potom "odrezať" vrch, aby som vedel, aký výtlak má časť pod vodou a dovážiť to

V podstate áno. Akurát predpokladám, že reálna váha bude mierne odlišná od modelu - to však potom doladíš tými závažiami. Ale pre hrubý odhad závažia to samozrejme poslúži.

Inak z čoho to bude vyrobené?

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12468
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 29 Júl 2020 22:19

je to PLA filament, merná hmotnosť je 1250 kg/m³
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Trak-Tor | 48
2K+
Príspevky: 2863
Meno: Juraj
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa Trak-Tor » 29 Júl 2020 22:21

Však to zlep, odváž, ponor, odmeraj...
:P
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Užívateľov profilový obrázok
iconmaster | 32
4K+
Príspevky: 6246
Meno: Peter Jankovič
Bydlisko: Želiezovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa iconmaster » 29 Júl 2020 22:24

toudi_sk napísal:je to PLA filament

Si si istý, že PLA filament je vhodná voľba? Akurát tento týždeň mi kolega vravel, že sa to vyrába z kukuričného škrobu a aj preto sa vo vode rozpúšťa :bad smile:

Buď to musíš potom riadne zakryť vrstvou farby aleb radšej tlačiť PETG či ABS filamentom..

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12468
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 30 Júl 2020 15:14

iconmaster napísal:
toudi_sk napísal:je to PLA filament

Si si istý, že PLA filament je vhodná voľba? Akurát tento týždeň mi kolega vravel, že sa to vyrába z kukuričného škrobu a aj preto sa vo vode rozpúšťa :bad smile:

Buď to musíš potom riadne zakryť vrstvou farby aleb radšej tlačiť PETG či ABS filamentom..

na rozbitie ako hračka dobré a ja to teraz v podstate len testujem, 3D model som stiahol zo thingiverse, ale jednu časť trupu som prerábal 2x a špičku 1x + zábradlie na veži kompletne, až to bude odladené, môžem to tlačiť aj zo zlata

testujem aj Nuka-Cola truck z Falloutu, tu je zadná časť kasne dlhá 14m a prednú časť kasne som importoval do sketchupu asi 3/4h, za reflektory by mal dostať facku, ja som ich zjednodušoval 3x3x3x asi, potom to už pri otáčaní modelu tak nesekalo :beat plaster: :haha:

žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Návrat na "3D modelovanie // 3D Modeling"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný