Nejako ma ten GIMP chytil, takže prinášam aj ja jeden návod, ktorý vychádza z
QUASI-ho návodu. Pokiaľ nechcete "ručne" všetko sami vyfarovať (mám na mysli tiene a podobne) tak je fajn využiť tzv. cestu ("path"). Ide o prípady, keď by mal byť tieň konštantný po celom obvode.
1.) Vo vrstve s pdf si vyberieme časti, ktoré chceme vytieňovať. Následne sa prepneme do vrstvy, v ktorej chcem mať nakreslené tiene a v položkovom zozname vyberieme
Výber - Do cestu. Tým sa vytvorí cesta okolo vybraných dielov.
2.) V zozname vyberieme
Upraviť - Obkresliť cestu...
3.) Otvorí sa nám dialógové okno a navolíme možnosť
Obkreslenie pomocou kresliaceho nástroja. Pokiaľ pri tieňovaní používate štetec, tak z roletkového zoznamu vyberte práve štetec. Je však potrebné, aby ste predtým, než učiníte tento krok, mali správne štetec nastavený - veľkosť, priehladnosť, farbu, prípadne tvar.
4.) Kliknete na
Ťah a výsledný efekt by sa mal dostaviť.
Nie je to nič ťažké, treba si však poriadne nastaviť štetec a tiež si dať pozor, ktorú vrstvu používame - aby sme napríklad nekreslili do vrstvy s pdf alebo do zafarbenia a podobne. Odporúčam preto zamknúť jednotlivé vrstvy, ktoré nepoužívate - resp. nechcete ich nijak modifikovať. Urobíte to tak, že v okne pre vrstvy, kliknete vedľa toho očka pri konkrétnej vrstve - mala by sa objaviť taká ikonka symbolizujúca reťaz. V tomto prípade sa vrstva nedá modifikovať - môžete v nej však pomocou "Magic Wand" označovať jednotlivé diely.
Ešte raz by som chcel poďakovať
QUASI-mu za ten skvelý návod. Veľmi mi to pomohlo