Rhino Q&A

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 38
Príspevky: 365
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 27 Júl 2011 13:45

No, ja napríklad krokovanie nepoužívam, pohybujem sa len na základe už existujúcich bodov a priamok.

1.) Jedna z možností, je, že keď klikneš, podržíš stlačený tuším Ctrl, tak Ti ešte umožní v ďalšej rovine spresniť umiestnenie bodu.
2.) Používať STrack - keď posúvaš, nastav myšku na nejaký orientačný bod (NEKLIKAŤ), zmení sa na biely a potom sa dá prichytávať k priamkam vedúce cez tento bod (podobný systém má AutoCAD).
3.) Môj obľúbený "cigánsky" spôsob...pokiaľ chcem mať niečo vo výške 5 cm nad nejakým bodom, spravím úsečku z tohto bodu v dĺžke 5cm a potom prichytávam ku koncu úsečky
4.) Presunúť objekt k bodu a následne posunúť objekt tak, že ručne dopíšeme vzdialenosť od bodu a už len nastavíme, do ktorého smeru.

That´s all
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 37
Admin
Príspevky: 8806
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa serpens » 27 Júl 2011 14:26

Spendlik - skusal si niekedy TAB? to ti dovoli posuvat sa kolmo na konstrukcnu rovinu. Cize ak si v perspektive a kreslis v XY tak ked stacis TAB tak mozes vyjst do Zka.
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 38
Príspevky: 365
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 27 Júl 2011 17:08

To som neskúšal, vyskúšam a podelím sa o zážitok :)
Inak ten Shift zapína a vypína Orto ak sa nemýlim (teda aspoň u mňa)...

Čo sa samotného rysovanie týka, tak určite odporúčam sledovať príkazový riadok, kde okrem samotného príkazu sa zobrazia (v texte) aj jednotlivé možnosti príkazu, prípadne sa tam nastavujú jednotlivé parametre (napríklad pri presúvaní alebo pri rysovaní úsečiek sa tam dajú presne nastaviť hodnoty o koľko sa má posunúť resp. akú veľkú úsečku máme vytvoriť). To je aj dôvod, prečo nepoužívam "kroky" - ak chcem mať niečo presne, tak to jednoducho presne napíšem a je to.
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
Patero | 42
Príspevky: 1437
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Patero » 28 Júl 2011 17:30

Tak dnes pripájam svoj skromný pokrok. Nakreslené, umiestnené, rozbalitelné. Idem špekulovať ďalej. Zatial to vyzerá jednoducho. Tak som zvedavý, že na aký ďalší zádrhel natrafím. Podvozkové šachty a kokpit vystrihnem a ostatné dokreslím asi vo vektore svojim klasickým spôsobom. No uvidíme ako sa bude dariť ďalej....



EDIT: Tak ešte kúsok pre dnes. Teraz idem riešiť prechod smerovka-trup.



Užívateľov profilový obrázok
Patero | 42
Príspevky: 1437
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Patero » 30 Júl 2011 11:37

Trochu som zmenil štýl práce. Začal som samozrejme od znovu. Tie pôvodné obrázky, nárys, pôdorys, bokorys som tento krát umiestnil priamo do priestoru so spoločnou osou všetkých troch obrázkov. Trup som dal rotovať, krídla pokryl plochou zo štyroch kriviek a bolo vybavené. Potom som premietol 2D podvozkovú šachtu na krídlo, vzniknutú krivku na krídle som dal vystrihnúť a je vybavené. Momentálne sa nachádzam niekde tu. Ešte musím nakresliť prechod krídlo-trup a môžem sa podla Alinovich návodov pohrať s nitmi a čiarami znázorňujúce rôzne montážne otvori a podobné oné...




to->HlavaXXII: Krídla a hlavne ich konce som urobil nové. To zakončenie som sa síce snažil urobiť aj s ohladom na tvoje pripomienky, ale finálne úpravy budem robiť až podla toho, že ako to bude vyzerať vymodelované z papiera. Možno mi to postačí aj v takejto kvalite.

Užívateľov profilový obrázok
Patero | 42
Príspevky: 1437
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Patero » 31 Júl 2011 14:33

Kreslím rebrovanie krídla. Je nejaká finta, ktorou to urobím priamo o hrúbku materiálu menšie? Alebo to treba pracne kresliť?

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 38
Príspevky: 365
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 01 Aug 2011 10:37

Dá sa použiť príkaz "Odsadiť" - takýto príkaz má samostatne aj krivka a aj plocha.
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 37
Admin
Príspevky: 8806
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa serpens » 05 Aug 2011 08:18

Ked uz nam tu Jozo zalozil toto vlako, tak sa spytam, zo zvedavosti. Ako riesite hrubku materialov? Resp. aky mate system na vyrobu modelov?

- Nakreslit najskor skutocnu "predlohou" (maximalne vonjaksie rozmery) potom si ju rozkuskovat na casti (kolesa, ram, motor) a jednotlive casti potom "prepracovat" tak, ako sa budu lepit / rozkladat.
- Alebo idete opacne, ze rovno kresliet ako ma diel vypadat z papiera?
- Pouzivate vrstvy (myslim viac ako dve)
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 38
Príspevky: 365
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 05 Aug 2011 12:45

Myslím, že sme si so Serpens-om na túto tému už vymenili pár SSiek, tak by bolo vhodné napísať pár riadkov aj sem. Trošku som zmenil postup - dlhdobo som si upravoval diely až po rozložení. To je však hlavne pri rezoch a oblých dieloch prakticky nemožné.

Takže pri jednoduchých modeloch (ako je napríklad ST-01) som si to rozložil a iba pár dielov bolo upravených, aby to bolo "papierovo kóšer". Pri ťažších modeloch, ako je JetBike je pri rôznych ohyboch, kruhoch oveľa jednoduchšie dorysovať ďalšiu pomocnú plochu (napríklad v tejto téme spomínaným odsadením), ako to následne upravovať. Niektoré diely sú ale napríklad narysované ako samostatný objekt s hrúbkou podľa papiera (cca 0,25mm - 160g) - v mojom prípade je to orlica na prednom štíte JetBike-u.

Osobne si myslím, že sa to nedá generalizovať. Pre každý typ modelu je to iné, pre každú časť modelu to môže byť iné, pre každého užívateľa je vhodnejší iný postup.
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 37
Admin
Príspevky: 8806
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa serpens » 05 Aug 2011 13:14

Ja ked som nad tym rozmyslal tak som prisiel ku tomu, ze by bolo dobre spravit si len taky predbezny "hrananty" model. Ten si hodit do jednej vrstvy a cely ho locknut. A totom do neho nakreslit jednotlive casti ako kolesa, to dat do dalsej vrstvy. Taketo celky pozgrupovat a potom ihc rozobera na diely a samotne diely dat uz do dalsej vrstvy, ktora by mala podvrstvy podla roznych druhov papiera. Asi moc komplikovane, ale ved hadam niekedy objasnim naozrne.
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Návrat na "Rhino kútik"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný