Pustil som sa do ďalšieho modelíku ktorí nám pripravil p. Ladislav Badalec v spolupráci s časopisom ABC.
Je ním legendárny (nielen)vojenský tereňák Hamer - Hummer - Humvee - alebo odborne HMMWV.
Model vyšiel v abecéčku v roku 2001, ročník 46 a bol rozdelený do štyroch časopisov č.21,22,23,24.
Mám aj ten od Modelíku M997 Ambulance, ale ten až neskôr. Tento z abecéčka je jednoduchší, tak idem skúšať svoju trpezlivosť a šikovnosť na ňom.
Predpokladám, že ide o variant M1025.
Toľko na úvod.
Niečo o predlohe:
Skratka HMMWV vo voľnom preklade znamená - Mnohoúčelové kolesové vozidlo s vysokou mobilitou (odolnosťou a priechodnosťou terénom)
V sedemdesiatich rokoch zadala armáda požiadavku na modernizáciu svojho vozového parku na ľahké účelové a obrnené vozidlá.
Zakázku vyhrala spol. AM General, a od roku 1983 sa v Mishawaka (Indiana) až po súčasnosť vyrábajú tieto obdivuhodné stroje.
Vozidlo je vyrábané v obrovskom množstve variantov, nadstavieb a využití. Niesom odborník, ale myslím si, že toto je asi najrozšírenejšie vojenské mobilné "zariadenie" na svete.
Viac o predlohe nájdete napr: https://www.valka.cz/HMMWV-t21879
alebo na wikipédii. Informácii a obrázkov nájdete naozaj veľa-veľa-veľa.(skrátka "hafo")
Žiaľ na našom ani českom fóre som nenašiel žiadnu stavbu tohoto modelu, škoda - nebudem mať od koho odkukovať.
Ale aspoň budem prví. Ak ho už niekto staval, dajte o sebe vedieť a upozornite na prípadné nedostatky na modeli.
A teraz k modelu.
V abecéčku je pre vojenskú techniku zaužívaná mierka 1:35. Tak isto sú v časopise venované až štyri strany histórii Hummeru.
Písaný návod je veľmi jasný, ľahko pochopiteľný.
Kreslené návody sú pekné, jasné, prehľadné.
Grafika je pekná, kreslené na počítači, perfektne označené lomové čiary aj stredy kružníc.
Štartujem moje najpoužívanejšie nástroje - nožnice, oceľové pravítko, šidlo na rýhovanie, skalpel, pinzety, bezzúbkové kliešte.
Na lepenie klasika Herkules, občas sekunďák, , na retuš temperky aj akryl.
Model som si prekopíroval na 160g lasercolorcopy papier. (a naviac krát - nech mám čo kaziť a opravovať)
Ako prvé, som všetky strany vystrihovánky nastriekal akrylovým PUr-lakom, a na druhý deň som všetko naryhoval.
Začína sa typicky abecéčkovsky - od jednotky.