Cítil som potrebu odskočiť si od zložitých a komplikovaných prejektov k niečomu ľahkému a jednoduchému (výkendová jednohubka).
Opäť som zalistoval v abecéčkach, vybral som jedno z tých novších.
Rok 2020, ročník 65, číslo 15.
Autor modelu, Antonín Krejčíř, nám pripravil model Rímskej brány z kresleného abíčkovského komixu "Potomci impéria".
Urobím krátky výcuc:
- Západorímska ríša v priebehu piateho storočia podľahla invázii germánskych kmeňov, ktoré prelomili obranu ich provincií. Severnú hranicu ostrovnej Británie chránil pred útokmi Piktov slávny Hadriánov val. Jeho východný koniec v ústí rieky Tyne strážil od druhého storočia legionársky tábor Arbeia. Dôležitý prístav (dnes Newcastle) kadiaľ prúdili zásoby rímskym posádkam na vale, bol sídlom rímskej flotily Classis Britannica. Práve touto bránou Arbeia prešli aj sandále posledného legionára, keď rímske légie v r. 407 n.l. navždy opustili Britániu. (zdroj: abc, Ján Zeman)
Takže stavba má aj svoju reálnu podobu, v abecéčku je aj fotografia.
Model je celkom jednoduchý, aj keď nie pre úplných začiatočníkov.
Dá sa postaviť v jednoduchšej variante, aj zložitejšej. Zložitejšia znamená - otváracie krídla brán, zapustené dvere.
No a samozrejme ak chce niekto z toho "Ferrari", určite je tu možnosť tuningu.
Ja sa teším na oddychovku, takže zložitejšia bez tuningu.
Vystrihovánku som si zkopíroval na 200g papier, tentokrát bez fixatívu alebo PU laku. (Som zvedavý ako sa bude správať tlač bez zafixovania.)