Fotovoltaika + virtualna bateria

Užívateľov profilový obrázok
Fito | 48
Admin
Meno: Fito
Kontaktovať užívateľa:

Fotovoltaika + virtualna bateria

Príspevokod užívateľa Fito » 16 Mar 2023 10:03

Ale dám to sem, keďže som sa tomu venoval v poslednom čase dosť intenzívne. Ak to niekomu pomôže pri rozhodovaní sa, alebo ak tomu má niekto niečo iné povedať...

Najskôr inzerát, čo je "Virtuálna batéria" a aké je to pekné :
Tip: Vo dne, v noci
Vďaka Virtuálnej batérii odoberáte vlastnú vyrobenú elektrinu zo slnka aj v noci.

50 % úspora - Pri využití Virtuálnej batérie zvýšite úsporu elektriny z vašej fotovoltiky z 40 na 50 %.

Neobmedzená - Do Virtuálnej batérie môžete uložiť elektrinu do výšky celej vašej spotreby.

Je v ZSE - Nemusíte si kupovať domov drahú fyzickú batériu.
Ďalej tu.

A teraz príde týpek, ponúkne Vám riešenie na kľúč, na strechu nakresli rovno 10 solarnych panelov, sem pride menič a sem príde skrinka, už iba tuto ľa podpis ....

oh wait.

Zamyslel som sa, dokonca som kvôli tomu prestal lepiť model...

Tip: Moj domcek (program DD2) spotreba za rok priemerne = 2600KW/rok
Terajsie naklady za elektriku za rok = 460 €

Ak by platilo ze si dokazem solarom vyrobit a z virtualky dostat 100% mojej rocnej spotreby a nezaplatim nikomu nic, tato cena sa mi pri investicii 5000€ vrati za 11 rokov
To vsak samozrejme neplati, pretoze :

virtualna bateria ( dalej iba VB)
+ mozes do VB tlacit kolko chces , za tlacenie el do siete nedostavas a ani neplatis nic. ZSE to samozrejme odoberie a rado preda za plnu sumu niekde inde.

+ v ramci daneho fakturacneho cyklu potom mozes odobrat z VB vsetko az do vysky toho , co si "natlacil"

+ pocty sa nuluju na konci fakrutacneho obdobia ( ak mas fakturu na rok ako ja, tak mas ako keby rocny virtual z ktoreho mozes cerpat )

- za odber z VB ale platis distribucny poplatok ( tak ako pri normalnej elekrtrike, je to skoro 50% ceny za KW
- platis mesacny poplatok za virtualku 2€
- stale platis poplatok za pripojenie do siete ( tusim 2€ mesacne podla isticu ci ako to je )

cize sa dostavam takto narychlo pri mojej spotrebe k zavratnej uspore cca 230€ rocne - pri investicii 5000€ to uz je navratnost 22 rokov
samozrejme su to hrube rychle jednoduche pocty, nezohladnujuce nararst ceny energii, na jednej strane zaokruhlujem, na druhej stane nepocitam s degradaciou panelov a opravami a udrzbou celeho systemu...
Jemne posunut by sa to cislo dalo, ak by som vedel zmenit energeticku krivku mojej spotreby na dobu, ked svieti slnko. Cize, naucit zenu pustat pracku na obed a nie vecer, pripadne polievat zahradu v case ked najviac pecie slnko :)

Inu situaciu ma samozrejme niekto, kto elektrikou aj kuri ,alebo riesil lokalnu baterku, pripadne ma elektroauto. Tam uz su tie spotreby zase inde.

Ale zatial mi to vychadza tak, ze bezny normalny clovek, ktory dokaze citat medzi riadkami a nema doma dva bazeny pripadne plantaz s gandzou na ktoru potrebuje svietit 24h ziarivkami....

Tak pre neho nema vyznam takato investicia ani nahodou.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

developer10 | 37
Meno: Peter
Kontaktovať užívateľa:

Re: Fotovoltaika + virtualna bateria

Príspevokod užívateľa developer10 » 16 Mar 2023 11:29

Super Fito, treba robiť osvetu, v dnešnej dobe, keď ľudia naletia kadekomu je to veľmi záslužná činnosť!

(a nič proti podomovým obchoďákom, majú šancu to robiť poctivo, odžubávať nemusia, ale podľa mňa zbytočné míňanie ľudským potenciálom)

Ja pridám osobnú skúsenosť s vlastnou fotovoltaikou na chate:
Prišli ku nám (rozumej ku mne a ku svokrovi - dedovi Vikimu) nejakí obchoďáci že dodajú a namontujú fotovoltaiku a dajú zozdieľať s ostatnými chatami, za čo nám budú platiť. Na prvý pohľad paráda! Ale... rovnaké prepočty, rovnaké bolestivé odtrhnutie od našich spoločných developerských projektov v dielni, úvaha za milión nad skrytými poplatkami za pripojenie a využívanie spoločnej siete a bla bla bla. Ako to dopadlo? Podobne ako u Fita, čau čau párty, papaj párky, obchoďáci šli obťažovať susedov nižšie (ktorí nemajú také fajn slnečné podmienky na kopci ako my a ktorých sme už na to vopred pripravili), kúpili sme polovičnú kapacitu ako narýchlo napočítali oni, dali sme za tieto panely štvrtinovú cenu ako rozpočtovali oni, využívame ju počas dňa na vykúrenie bojlera a chaty a naplnenie výmenníka a zatiaľ úspora v zime cca.70%, čo pri účtoch neregulovanej ceny elektriny celkom fajn. Plán na leto, čo s tou elektrinou: - vyhrievanie a čistenie bazéna, dokúpenie vlastného akumulátora s nejakým alternátorom, ktorý bude cez deň dopomáhať výkonnejším mašinám, na ktoré čisto solár nestačí, a v noci svietiť, a dáme úsporu snáď o 10% viac, možno aj vác. A ešte dostaneme aj dáku pálenôčku a slaninôčku, keď pôjdeme montovať susedom :haha: :bad smile:

Takže neblbnite, rozmýšľajte, máte naviac ;)

Trimce še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Akurát majstrujem nad týmto dlhodobým projektom Tatry 148 CAS-32 a špatnokrásnym K-MAXom, lepidlo ešte schne na Rakete a OT-čku

toudi_sk | 52
Krotiteľ textúr
Meno: Milan
Kontaktovať užívateľa:

Re: Fotovoltaika + virtualna bateria

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 16 Mar 2023 19:13

o tých "dobroseroch", ktorí tlačia (hocjaký) produkt vrchom/ spodkom lebo to je také fasa a "skoro" zadarmo, by sa dali napísať knihy

pred časom dorazil/ prekopal sa do Šamorína optický internet a z Teľakomu už začali buzerovať, hneď dnes (streda), najneskôr zajtra treba zmluvu podpísať, končí akcia a od piatku má ten dobroser dovolenku, od pondelka už bude zapojenie spoplatnené a blá, blá, blá

hneď skraja som ho zabrzdil, že JA teraz nemám čas, až ďalší týždeň a začal odznova... reku, ja si to namontovanie kľudne zaplatím, ale nech láskavo neodrbáva, sa skoro urazil, tak som ho poslal do matere

podotýkam, že kábel fyzicky k nášmu baráku dotiahli až po 2 mesiacoch, by ma zaujímalo, či by mi ich už účtovali, keby som podpísal

Orange mi to zapojil potom zadarmo a teľakom mal ešte tú drzosť po roku sa prísť opýtať, že ako sme spokojní s internetmi, za uši si mladý nezapísal, čo som mu naložil, to len aby vedel, pre akú firmu robí :P
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Návrat na "Rest room // Rest Room"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný