Od Nitry som sa s reportami odmlčal, lebo po dokončení K-Maxa a Multiprojektu Tatríc som mal na stole už slušnú kôpku minimodelov na obetovanie, tak som začal doháňať resty. Frenkye mi nadelil aj jednu krásavicu, s ktorou by som sa rád podelil aj s procesom jej výstavby, keďže opäť posúva moje modelárske obzory do iných končím a presviedča ma, že hranice zlepiteľnosti sú len subjektívny postoj modelára ku vlastnej lenivosti učiť sa.
Najprv trošku o predlohe. Ukrajinský nadstavbár Validus Special Auto vytvoril na báze nákladného vozidla Tatra Terra 6×6 skutočne unikátne vozidlo SARM-V. Ide o vozidlo pre záchranné zložky, ktoré môže jazdiť kamkoľvek a priviezť záchranný tím so sadou špeciálneho náradia, ktorému pomôže manipulovať hydraulické rameno HIAB X-DUO 228. Cena autíčka je v prepočte nejakých 620 tisíc, ale záchranný zbor si tieto vozidlá nevie vynachváliť, obzvlášť v dnešných ťažkých časoch. Viac sa môžete pokochať vo videjku: https://www.youtube.com/watch?v=BW4kgUUp9QI alebo aj dlhšie tu https://www.youtube.com/watch?v=9kIjyEEp000 Najnovšie tieto nadstavby robia aj na podvozky MAN, ale šušká sa, že Tatra je Tatra a tešia sa na nové špecifikácie verzie Force.
Model pokiaľ viem ale nebude na voľné stiahnutie, bude to vianočná limitovaná edícia, ktorá slúži na podporu fóra (keďže všetky modely sú voľne stiahnuteľné a autori z nich nemajú žiadne priame príjmy, iba príspevky a dary fóru). Bude ho teda možné získať za dobrovoľný dar/príspevok, ale stále to budú lepšie investované peniažky ako do našej novej vlády, že jo... Ja ho budem stavať v miernej úprave aby bol rozložiteľný a tým pádom aj prenositeľný a prezentovateľný.
Takže takto.
Report
Model som si dal ako vždy vytlačiť profi laserovkou na 130g polomatný natieraný papier. Túto kombináciu netreba prelakovávať, nakoľko papier je už napustený a tlač je bezchybná, nie ako tie resizy od pmht s nah*vno papierom a ešte horšou laserovou tlačou...Pár chybičiek sa našlo už pri ryhovaní, takže tie smerovali okamžite na report autorovi, aby boli finálne výsledky bezchybné, a načal som rezanie štýlovo - kolesami, ako inak... Ku nim som zbúchal ešte podvozok, ten je v tomto prípade klasický krabičkový s nosnou rúrou a zjednodušenými nápravami. Na Frenkyeho podvozky si treba zvyknúť, na túto mierku je to náročnejší postup, ale po druhom treťom postavení už idú a aj vyzerajú vernejšie.
Nabudúce kabína, t815/Terrinu budem stavať prvýkrát, takže tiež trochu výzva, ako každý betatest... Držte prsty a trimce še!