na zaciatok chcem povedat len to, ze toto vlakno vzniklo ako miesto kde budem prezentovat moje modely motoriek. Vzhladom na to, ze v buducnosti planujem postavit este par dalsich motoriek a nechcem pre kazdu zakladat nove vlakno, budem pripadne dalsie modely motoriek pridavat sem.
Jawa TS-500 a Yamaha YZ-500 s figurkami jazdcov (1:18)
kedze som prestal lepit modely pred cca 15 rokmi na zaciatok som si vybral nieco jednoduche. Uz dlho som sa chystal zlepit nejaku motorku, ale odradzali ma tie plne kolesa len s nakreslenym vypletom. Ked sa mi podarilo ako tak vypliest prve koleso, bolo rozhodnute o tom ze sa mozem pustit do stavby. Vybral som si v podstate ten najednoduchsi model motorky, ktory som mal a to Jawa TS-500 a Yamaha YZ-500 s figurkami jazdcov v mierke 1:18, ktory vysiel kedysi davno v Minizenite c.2.

Ako prve som urobil vypletane kolesa na Jawe. Na ceskom fore :
Kód: Vybrať všetko
http://papirovemodelarstvi.cz/forum/viewtopic.php?t=2176
som nasiel prispevok jedneho pana, ktory to riesil pajkovanim, takto som to vyskusal aj ja, ale s mizernym vysledkom-cele sa mi to rozpadlo... Po par neuspesnych pokusoch sa mi osvedcil nasledovny sposob - urobil som si naboj a rafik kolesa, na rafiku som si vyvrtal minivrtackou tolko dier kolko malo mat koleso spicov. Potom som naboj aj rafik vycentroval a zafixoval na podlozke a mohol som zacat s vypletom. Na vyplet som pouzil medeny drat s priemerom 0,3 mm z nejakej starej cievky. Po vypleteni jednej strany som drot zalepil sekundovym lepidlom, potom som koleso otocil a rovnako som vyplietol druhu stranu. Nasledoval nastrek sedou farbou (skoda, ze som to cele prestriekal este lakom, ktory to miestami zafarbil do zlta) Nasledne uz stacilo dorobit len pneumatiku a koleso bolo hotove. Dalsia uprava sa tykala nahrady predneho skla na kapotazi za priehladne. To som urobil podobne ako sa tvaruju kabiny na lietadla. (vyroba odliatku zo sadry, na ktorom som tvaroval zohriaty plast) To sa mi moc nepodarilo, ale nabuduce to snad bude lepsie. Samotna stavba motorky prebehla v pohode, vzhladom na jednoduchost modelu. Trosku zlozitejsie bola vyroba jazdca, ale aj to sa dalo zvladnut. Takisto kolesa na druhej motorke som kompletne prerobil. Aspon som si vyskusal pre zmenu vyrobu "paprskovych" kolies.
Par obrazkov uz hotovych motoriek :

Kedze som od zaciatku vedel, ze motorky umiestnim na podlozku prisla mi vhod cast drahy, ktora sa sa da stiahnut z metmanie (malo by ist o cast drahy z Monaka).

Vzhladom na to, ze viem co urobi s modelom prach, rozhodol som sa urobit na model krabicku, kde by mal byt dostatocne chraneny. Krabicka by urcite mala mat len jedno suvisle okno, ktore by prechadzalo z boku na vrch (nezavadzala by tam ta hrana z papieru) ale mne sa zatial nepodarilo nikde zohnat folie a preto som bol nuteny pouzit folie zo starych obalov, ktore neboli dostatocne velke a preto som musel pouzit dve

Na zaver par obrazkov motoriek umiestnenych uz na podlozke :

Zaverom by som chcel povedat len tolko, ze model snad niekomu posluzi ako inspiracia, ze aj z jednoducheho modelu sa da urobit model na ktory sa da divat. Ostatne aj mne posluzil hlavne na vyskusanie si niektorych postupov, ktore snad pouzijem pri stavbe dalsich uz zlozitejsich motoriek v buducnosti.