opäť som tu s novým retro kúskom, starším modelom od Michala Antonického, ktorý vyšiel v ABC na špeciálnom papieri. Tento model pred cca dvomi rokmi postavil aj YakoMiG tak snáď sa môj výtvor na neho bude podobať.....
Najprv niečo o predlohe
Asi neexistuje auto bez nejakej zaujímavej historky, ani tento Arrows nie je výnimka. Toto auto je totiž Shadow DN9! Shadowa pre ročník 1978 v predsezónnom období navrhol dizajnér Tony Southgate, v tom čase pracoval v Shadowe ako externý konzultant. Tonyho následne zemestnala novovznikajúca stajňa Arrows ako šefdizajnéra. Tony si myslel, že na dizajn DN9 vlastní intelektuálne práva a tak dizajn dá sa povedať absolútne skopíroval a Arrows mal behom pár dní vlastné auto označené ako FA1.
Schválne, pozrite si nasledovné fotografie. Podobnosť čisto náhodná? (vľavo Arrows, vpravo Shadow)
Samozrejme, keď sa začala sezóna a Shadow zistil, čo sa sa stalo, podal na súd žalobu. Arrows tak trochu tušil, že tu zrejme nebudú mať šancu na úspech (samozrejme prehrali), tak počas niekoľých týždňov postavil už skutočne svoje auto - Arrows A1, ktorý FA1 nahradil po 10 závodných víkendoch, ale to už je iný príbeh.
A ako sa FA1 darilo? Na prekvapneie celkom dobre, dvojicu jazdcov tvorili Talian Richardo Patrese a Nemec Rolf Stommelen. Patresemu sa podarilo 3 - krát bodovať, potešili dve šieste miesta v Monaku a Long Beach a vo Švédsku sa mu podarilo dokonca ukoristiť druhé miesto.
Poďme sa pozrieť na samotnú stavebnicu
Ako som už povedal, model je na špeciálnom, mastnom papieri, myslel som si, že všetky diely sa nachádzajú na jednej dvojstránke, ale nakoniec som zistil, že asi 5 dielov sa nachádza na ďalšiej strane, ktorú nemám. Našťastie sú to váčšinou pomocné diely a diely zadnej nápravy. Budem improvizovať. Ďalšou zaujímavosťou je to, že autor doporučuje každý diel označený červeným čislom podlepiť, čo mi príde trochu prehnané, takto označený je totiž takmer každý diel.
Ale poďme už na samotnú stavbu
Začal som tradične kolesami.
Musím povedať, že diel 2 mi dal celkom zabrať. Kým som pochopil, že je nutné boky narezať až sem (1) a nie len po bod 2, ako som si pôvodne myslel, chvíľu mi to trvalo