Projekt Tatra 148 - CAS32 / rôzni autori / MULTISCALE

Moderátori: jozkin, iconmaster

VOX POPULI finále - dajte pocitovú kvačku jednej z CASiek (fotky na str.10)

Hlasovanie spustené až do 08 Okt 2023 10:53

1:25 - PMHT
3
15%
1:32 - Ripper Works
9
45%
1:32 - ABC (Vyškovský)
5
25%
1:50 - PMHT
1
5%
1:100 - LBS System
0
Žiadne hlasovania
1:87 - FDS
2
10%
1:250 - PTF
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 20
Užívateľov profilový obrázok
developer10 | 38
Meno: Peter
Kontaktovať užívateľa:

Re: Projekt Tatra 148 - CAS32 / rôzni autori / MULTISCALE

Príspevokod užívateľa developer10 » 25 Júl 2023 10:45

Ahojte chalani, ja vám úplne rozumiem, ale snáď nie je to nič, čo by vás ochudobnilo ;)

Ten projekt je krásne živý, na začiatku bolo päť úplne odlišných modelov *(teda až na PMHTčka, tie sa líšia edíciou), z ktorých som robil nie po jednom modeli, ale po jednej časti konštrukcie, a dokonca niekedy som niektoré vynechal, ak tie diely nemali, a potom k tomu pribudli postupne ešte dva ďalšie, takže dokopy ich je sedem, kde v niektorých "sezónach", teda stavbách určitej časti konštrukcie, je ich hodnotených päť, inde šesť, mimo kategóriu sú motory... áno, plne vám rozumiem.. Snažil som sa rozbiť stavby na dielčie hodnotenia a z tohto pohľadu to bude aj v rámci záverečnej rekapitulácie, aj keď modely už budú pevne prilepené hotové a na podložke. Ešte stále nemám jasnú predstavu ako bude podložka a celkovo prezentácie vyzerať, tak sa nechajme prekvapiť :)

Kto ešte nezahlasoval, môže sa stále zúčastniť ankety, každý hlas má svoju váhu ;)

Pozdravujem zo slnečného Chorvátska a už chytám absťáky z nelepenia :beat plaster:

Trimce še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Akurát majstrujem nad týmto dlhodobým projektom Tatry 148 CAS-32 a špatnokrásnym K-MAXom, lepidlo ešte schne na Rakete a OT-čku

developer10 | 38
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa developer10 » 30 Aug 2023 15:07

Ahojte papierníci!

V prvom rade veľmi pekne ďakujem za vaše hodnotenia v poslednej ankete a za to, že aj takto ste sa stali súčasťou tohto projektu a jeho finálneho hodnotenia. Ak ste zaváhali a nestihli, ešte bude jedno hlasovanie na konci, nezúfajte a sledujte novinky v tomto vlákne ;)

Takže ku tej ankete, takto ste hlasovali:

A teda oficiálne spúšťam poslednú časť tohto projektu - Marriage!

Report
Sezóna posledná - prológ/antré/introdukcia/prefácia/exkurz

Vyložme si karty na stôl - ešte ani zďaleka nie sme pred koncom projektu a do Nitry máme čo robiť aby sme to stihli, tak ja sľubujem, že budem makať a prekladať to K-maxom a vy mi sľúbte, že budete aj naďalej držať prsty tak dobre, ako doteraz, pretože prichádza fáza najťažšia - manželstvo, teda technicky "marriage", spojenie všetkých dielov dokopy. A veruže ich nie je málo, tak prinášam posledný pohľad na nich, kým sú ešte "slobodné".

Aktuálne takto rozložené to zaberá celý jedálenský stôl, tak bude celkom oriešok vymyslieť tomu tú správnu konšteláciu na prezentáciu, ale to prekvapenie si ešte nechám pre seba, sám o ňom neviem :D

Držte prsty a trimce še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Akurát majstrujem nad týmto dlhodobým projektom Tatry 148 CAS-32 a špatnokrásnym K-MAXom, lepidlo ešte schne na Rakete a OT-čku

developer10 | 38
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa developer10 » 12 Sep 2023 10:05

Ahojte papierníci, čo poviete na malý teaser, ochutnávočku?

Páči sa :)

Koniec je blízko :D Trimce še

Fito | 48
Admin
Meno: Fito
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa Fito » 12 Sep 2023 10:29

Až tuto z tých fotiek vyššie som naplno pochopil, že s tebou nie je všetko v poriadku že čo to vlastne lepíš.

Už mám prehľad. Aspoň na chvíľku.

Červená - biela.
Som fakt zvedavý na tú podložku.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

iconmaster | 34
Last man standing
Meno: Peter Jankovič
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa iconmaster » 12 Sep 2023 20:09

developer10 napísal:Ahojte papierníci, čo poviete na malý teaser, ochutnávočku?

Že môže byť :victory:

tom | 28

Príspevokod užívateľa tom » 14 Sep 2023 21:07

Super tešim sa na hotove fotky

developer10 | 38
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa developer10 » 18 Sep 2023 15:43

Priatelia v papieri, drahí súputníci papierníci!

Prinášam finálne fotečky jednotlivých modelov ku ich záverečnému hodnoteniu VAMI - väčšími či menšími odborníkmi, podporvateľmi a fanúšikmi tohto krásneho remesla, preto po obzretí nezabudnite dať svoj neodobrateľný hlas HORE V ANKETE, ktorá bude otvorená na necelý mesiac tak, aby som aj výsledky tejto ankety stihol spracovať do záverečného vyhodnotenia, ktoré bude súčasťou prezentácie projektu ako takého v Nitre. Malá zmena - môžete vybrať až troch svojich favoritov! Nech to máme pestrejšie...

V prvom rade sa chcem poďakovať Traktorovi za jeho motivačné slová, citujem:
Trak-Tor napísal:Pekné.
Ale to nedáš! :P

V Nitre Ťa ako zavďak pozývam na jedno ručné stručné pivo! A neee že néééé!

V druhom rade by som tým, ktorým sa nechce čítať celé toto vlákno od začiatku priblížil, o čom tento multiprojekt bol a je a pri záverečnom hodnotení bude. Celé toto bremeno som si hodil na krk z naivného, ale ušľachtilého cieľa - postaviť a tým aj vzájomne porovnať všetky dostupné vystrihovačky jedného tipu predlohy, ktorou bola najvydávanejšia a podľa mňa aj najkrajšia tatrica vo verzii T148 CAS32. Dal som si predsavzatie veľmi nemeniť zadanie autora a nepridávať prvky navyše, spraviť to čo najautentickejšie a s čo najväčšou snahou o čo najlepší - najreprezentatívnejší výsledok. Tým má byť prezentácia, ktorá by mala byť pre návštevníkov motivačná vybrať si čo najlepšiu cestu stať sa papierovým modelárom, plná odporúčaní, hodnotení, nápadov, a hlavne odhodlania chytiť šmykajdu a lepiť, lebo plasťák zlepí hocikto, ale na papier treba trpezlivosť a chuť. (no offence voči plasťákom, aj tam treba kumšt pri farbení, ale keďže nefarbím ani papier, tak hodnotím čo viem)

Výsledkom by mala byť aj prehľadná fotodokumentácia a tabuľka hodnotenia podľa mojich subjektívnych zistení a tiež výsledok Vašej interakcie v podobe VOX POPAPULI - diváckej ankety, ktorá prebehla po každej etape stavby. Ku hodnoteniu (aby som anketu neovplyvnil) dodám len toľko, že mám priebežne vyhodnotené také kategórie, ako je: značenie a prehľadnosť vystrihovačky, návod ku stavbe, grafika modelu a zhoda s predlohou, zlepiteľnosť vs. náročnosť vs. mierka, alebo udržateľnosť modelu (aká je šanca, že sa model dostane aspoň na prvú výstavu). AK máte nápad na nejakú kategóriu, dajte mi vedieť a pred finále ju ešte (podľa uváženia) doplním a aj vyhodnotím, kým to mám čerstvé a je to ešte možné zapracovať.

Takže poďme ku jednotlivým hodnoteniam a fotkám, pôjdem pekne podľa poradia v ankete:

Report
1:25 PMHT - CAS 32 Tatra 148 6x6

Tento najväčší model vyzerá oproti ostatným majestátne... ale len na fotkách, pretože sa naplno prejavuje jeho najväčšia slabina - papier. Nebudem sa opakovať z predošlých reportov, preto len dodám, že ani spevnenie nosnej rúry drevenou tyčou či impregnovanie kritických dielov sekunďákom nezabránilo tomu, že celý model ledva stojí. Po spojení všetkých dielov je dosiahnutie prezentovateľnej pozície, aby sa nič nevychyľovalo, aby sedela geometria či poloha, vecou dlhej prípravy. Proporčne je viditeľný veľký potenciál na opravy a úpravy, taktiež aj čo sa týka vybavenia je tento model nesmierne chudobný (ešte tam chýbajú smiešne hranaté kanistre, ktoré by boli pri ostatnom chýbajúcom vybavení asi ako päsť na oko, tak som ich radšej ani nerobil...). Najviac ma ale mrzí, že sa s tým reálne ani nedá nič robiť, lebo konštrukčné riešenie to nedovoľuje, a mnoho zistení príde až v čase, keď sú jednotlivé bloky stavby už ukončené.
Predloha je novšia verzia nadstavby, a teda tá hranatejšia, kde by sa očakávala vysoká dávka presnosti. Tá tejto stavbe na mnohých miestach chýbala, ale musel som ich prekonať, ak sme chceli vidieť prezentovateľný výsledok. Skrátka, to, čo uvidíte na fotkách alebo naživo na výstave je najlepší výsledok, aký som v danej konštelácii mohol dosiahnuť, aj vzhľadom na mieru poškodenia po pokuse o defenestráciu modelu zo začiatku roka.

1:32 - Ripper Works - Tatra T148 CAS-32

Počtom dielom ľahko cez tisíc a obsiahlymi návodovými kresbami vzbudzoval tento model veľký rešpekt a v podstate je to moja prvá ripperovka, takže ostražitosť bola na mieste, ale z úplne prozaickejšieho dôvodu ako pri PMHT. Dôležité je sa v tom počte nestratiť a sledovať inak veľmi presne a premyslene zvolený postup stavby v návode. Jedinou mojou chybou pri tejto stavbe bolo použitie obojstrannej pásky, ktorá podobne ako pri niektorých z vás ostatných, začala premákať a okolo okien sú už po roku a pol od stavby viditeľné mastné fľaky, našťastie najmä v zadnej stene kabíny, ktorá je po spojení neviditeľná. Spravil som tu ešte jednu chybu, ku ktorej som sa pri reporte z nadstavby priznal, a to, že som "otvoril" nesprávnu stranu, všetky ostatné modely, ktoré to ponúkali, majú otvorený servisný otvor na ľavej strane, iba tu som omylom otvoril pravú stranu, hoci v zadnej časti nadstavby už mám otvorenú správnu časť... No nevadí, stratilo to trošku efekt, ktorý si myslím, že by som si uvedomoval asi iba ja...
Čo sa týka stavby, tak časovo je najnáročnejšia, počet dielikov je vysoký a v zásade nie každý večer som spravil jeden číslovaný diel (rozumej jedno číslo a všetky písmená k nemu). Na druhú stranu ale model neobsahuje žiadne technické nepresnosti, všetko mimoriadne presne sedelo a ako zložito to vyzeralo, tak jednoducho to išlo dielik po dieliku. Rovnako aj presnosť voči predlohe je impozantná, trošku síce hnevá tá príliš svetlá farba, ale keď som videl niektoré vyšumelé tatrice na výstave, tak asi rozumiem. Ale celkovo si myslím, že ripperovky budem lepiť rád a chápem, prečo MB lepí už výsostne iba doktora (aj keď to aktuálne trestuhodne fláka...)

1:32 - ABC (Vyškovský) - Tatra 148 CAS 32

No čo vám poviem, toto je zlatíčko, na ktoré nedám dopustiť. Síce je markantný rozdiel v štylizácii predlohy oproti RW, dielo p. Vyškovského má svoje nezameniteľné čaro, obzvlášť, ak v tomto prípade hovoríme o presnosti, pretože toto bola v podstate radosť stavať. Ak raz začne Huckleberry Filip stavať, tak Vyškovského abíčkoviny budú jedny z prvých modelov, ktoré mu dám na výber, nech sa na nich učí. Samozrejme vždy mu ich presvietim na tvrdší papier, lebo ak by som to staval z pôvodného originálu, asi by to v polke skončilo kolapsom, ktorý nespôsobila kvalita papiera ako v prípade PMHT, ale jeho vek.
Čo sa týka detailnosti modelu, je to abíčkovina, takže žiadne iné materiály ako papier a roduverné praobyčajné špilky tam nehľadajte, čo však môže dať zabrať menej skúseným modelárom sú detaily zábradlí a rukovätí lafiet. Ale s lícovaním dielov som mal menšie problémy ako u novších modelov.

1:50 - PMHT - Tatra 148 CAS 32

V prvom rade sa musím pri tomto modeli ospravedlniť za moju chybu pri počítaní mierky zmenšenia, pri meraní podkladov ku podložkám som zistil, že reálna mierka tohto modelu je 1:50, takže od "malej techniky" sme presedlali do lietadielkárskej mierky. Našťastie tlač aj papier boli v pohode, tak nesedí iba to číslo, ktoré bolo teda ľudskou chybou, nie technickou :D
A teraz príde to, čo asi nikto nechce počuť - kritika. O vadách tohto modelu sa popísalo veľa a aj vďaka tomu sa mi podarilo model ako-tak dokončiť (díki fórum!), ale výsledok je pre mňa hanbou, veľkou hanbou. Aj keď som sa snažil využiť svoje doterajšie modelárske skúsenosti na maximum a dávať si pozor, tak tento model jerovnako nepodarený a krivý ako ostatné v reportoch, ktoré som tu videl, takže neberte to ako ospravedlnenie, toto nie je moja chyba, ale moja šikovnosť, že tento model vôbec je. Kruté, ale taká je pravda.
Našťastie musíme uznať, že pár vecí bolo v druhej edícii (tá, z ktorej som robil 1:25ku) už opravených, skladanie bolo o čosi iné, a teda redakcia prejavila snahu o nápravu, ale aj tak verím, že táto prvá edícia už nikomu nedostane do rúk a ak náhodou ju niekto máte v artchíve, zbavte sa jej a radšej nahraďte reedíciou, ktorú spoznáte podľa toho, že obsahuje interiér. Pre mňa ako zberateľa už nemá hodnotu, preto som sa jej už tiež zbavil...
Takže loosera už máme, ešte jeho nepodarené fotky.

1:100 - LBS System - Tatra 148 CAS-32

Podobne ako u Vyškovského ani autor tohto diela už bohužiaľ nie je medzi nami a rovnako tento model je štylizovanou verziou novej nadstavby, určený pre začínajúcich menej náročných modelárov. Je to v podstate krabička, ktorá okrem kolies a lafiet nemá žiadne väčšie špecifické detaily, ktoré by zvyšovali jej náročnosť. Väčšou nevýhodou je, že rozmerovo tie kolesá nesedia a nevojdú na svoje miesta, a teda pri rezaní dielov je nutné počítať s ubratím "čiernej čiary" aby bola veľkosť vernejšia.
Rovnako aj kresba a farebnosť viac odzrkadľuje štýl autora ako zhodu s predlohou, ale v podstate tým sú modely LBS vo svete minimodelov známe, že nie sú natoľko náročné ako to je u iných autorov. Najväčšia nevýhoda je, že modelu chýba akýkoľvek kreslený, tobôž písaný návod, a teda je nutné sa orientovať len podľa značiek a znakov na modeli.

1:87 - FDS - Tatra 148P 6x6 CAS 32

Našťastie pri tomto modeli pri resize ku chybe nedošlo a pekne vidieť, že rozdiel v minimodelovej a H0 mierke je síce malinký, ale viditeľný. Rovnako si môžme podobne ako pri 32-kách aj pri týchto dvoch kúskoch porovnať odlišnosti jednoduchých štylizovaných modelov a ich prepracovanejších súrodencov. Pri tomto jedinom modeli som mal pochybnosti o zlepiteľnosti, keďže náročnosť na zručnosti aj technické vybavenie je v tomto momente vysoká. A kreslený návod nie celkom dokonalý... Našťastie autor je prístupný otázkam a myslím, že práve vďaka tomuto modelu sme sa stali s Frenkeym priateľmi a na jeho základe začala naša užšia komunikácia a spolupráca. Bez ohľadu na to ale je vidieť úroveň daného modelu, aj keď ani tu som sa nevyhol chybe a nesprávne zaretušoval zadné ohyby v bielom páse. Inak sa priznám že aj napriek zložitosti modelu je v rámci bezchybnosti adeptom na popredné priečky. Detaily ako interiér alebo motor by podľa mňa tomuto dielu ubrali na atraktivite a zhoršili zlepiteľnosť. Takže u mně dobrý.

1:250 - PTF - Tatra T148 CAS 32

O objave tohto kúsku a mojich emóciách z neho som už písal pri reporte z jeho stavby, ale tiež tu musím uviesť na správnu mieru jeho mierku, keďže sa nejedná o wienerovskú 300-ku, ale o štandardnú mikromierku 1:250, čo ale nebráni porovnávaniu, a pre istotu aj s jeho veľkou sestrou v stovke.
Model sám o sebe nie je nijak zložitý, najhorším momentom je predný nárazník a správne vypracovanie kapoty vzhľadom na mierku modelu.
V každom prípade je tento model čerešničkou na torte celého projektu a zaslúži si svoje miesto, keďže mnoho mikromodelov je súčasťou modelárskeho života, či už samostatne, alebo v rámci diorám. Pre mňa je táto mierka už príliš malá, ostanem verný stofke a 32ke, aj keď tá je oveľa viac náročnejšia na miesto vo vitríne...

Na záver prinášam spoločné defilé pred ich umiestnením na podložky:

Takže toľko k tomuto dielu multiprojektu, hlasujte, prispejte do záverečného hodnotenia, ja som rád že to mám za sebou a teším sa na posledný report a potom stretnutie s vami v Nitre!

A verím, že som Fitovi nespôsobil závrate... Trimce še!

Trak-Tor | 51
2K+
Meno: Juraj
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa Trak-Tor » 18 Sep 2023 19:52

Paráda!
Gratulujem veľmi!
:jawbone:
V Nitre budem asi určite autom.
Ale nealko si rád dám.
Aj keď asi by som mal ja pozvať teba.
Áno že áno.
:victory:
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

iconmaster | 34
Last man standing
Meno: Peter Jankovič
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa iconmaster » 18 Sep 2023 21:32

Wow. Je to vždy veľmi inšpiratívne, keď človek vidí dokončený nejaký megalomanský projekt, čo tá tvoja multiscaleparalelka rozhodne bola :victory:

Aj odo mňa veľká gratulácia a rešpekt!

Do konečného prehľadu by si ešte možno mohol doplniť aktuálnu dostupnosť jednotlivých modelov na trhu.

QUASI | 42

Príspevokod užívateľa QUASI » 18 Sep 2023 22:01

Och, z tej červenej "se mně udělalo nějak mdlo". :)
Ale akože výborne, bola radosť na to pozerať.
Q

Návrat na "Automobily verejných služieb // Public Services' Vehicles"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný