Praga V3S - CR/ Ripper Works/ 1:32/ Betatest

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
martin1807 | 29
2K+
Meno: Martin Bilý

Praga V3S - CR/ Ripper Works/ 1:32/ Betatest

Príspevokod užívateľa martin1807 » 21 Nov 2023 01:07

Zdravím všetkých. :victory:
Určite ste už zaregistrovali novinky od RipperWorks a tak je na mieste aby som tu doplnil aj report na tento betatest. Tentokrát je to model automobilovej cisterny Praga V3S - CR.

Stavba to bola zaujímavá hlavne svojou farebnosťou. Vnútro nástavby aj kabíny je vojenská zelená, Nástavba potom žlto červená ( áno Peťo aspoň trochu červenej :haha: ), kabína žlto biela, blatníky v bielej a nakoniec žlté disky kolies. :P Táto farebná kombinácia bola na vozidle slúžiacom na pražskom letisku na prelome 60. a 70. rokov. Inak zaujímavé je aj čerpadlo v zadnej časti vozidla, ktorú, ale môžete nechať aj zatvorenú. :still dreaming:

Niekoľko slov o predlohe:

Cisterna na prepravu pohonných hmôt Praga V3S - CR vznikla predovšetkým na základe požiadavky ministerstva národnej obrany z roku 1952 na mobilný prostriedok pre prepravu, prečerpávanie, filtráciu a distribúciu pohonných hmot. Prvé dva prototypy boli prvý krát odskúšané v roku 1955 a o rok neskôr bolo vozidlo Praga V3S - C zavedené do armády.

Na základe vojskových skúšok však bolo doporučené pôvodný podobu vozidla vylepšiť. Hlavné požiadavky sa týkali realizácie výdajného ramena, premiestnenie niektorých ovládacích prvkov a výstupné armatúry. Nová varianta bola označená ako Praga V3S - CR a v roku 1959 nahradila vo výrobe pôvodnú verziu. Skôr vyrobené cisterny mali byť rekonštruované na novšie prevedenie s výdajným ramenom pre lepšiu manipuláciu s výdajnou hadicou.

Vývoj celej cisterny riešil n.p. Brandýské strojírny a slévarny (BSS) pričom na čerpacej armatúre spolupracoval s n.p. Hefa Praha.
Prioritným odberateľom Pragy V3S – CR bola armáda, v menšom počte sa potom dostávala aj do civilného sektoru, kde sa uplatnila predovšetkým na letiskách v službách ČSA či Slovairu. Predlohou tohto modelu je vozidlo, ktoré slúžilo na pražskom letisku na prelome 60. a 70. rokov. Celkový počet vyrobených cisterien nie je známy, ale odhaduje sa približne 1500 kusov.

Tento text je aj na začiatku návodu vo vystrihovačke a jeho autorom je Tomáš Straňák :big smile: .

Report čoskoro :victory:
Naposledy upravil/-a martin1807 v 22 Nov 2023 00:05, upravené celkom 2 krát.
Na stole: Tatra 815 Dakar 86, Tatra 148 AM-368
Naposledy dokončené: Praga S5T-2 3S + Praga S5T-3 3S, Tatra 815 Agro + Tatra 148 Agro, Praga V3S AD 080

Martin1807

martin1807 | 29
2K+

Re: Praga V3S - CR/ Ripper Works/ 1:32/ Betatest

Príspevokod užívateľa martin1807 » 21 Nov 2023 21:18

Report
Začíname podľa návodu motorom. Rovnaký aký bol v prípade AD080. Podvozok je aj v tomto prípade v svetlo šedej farbe. :P

Pokračovanie rámom, nápravami a celkovo diely na podvozku. :bad smile:

Motor vložený do rámu a potom už prechádzame na farebné diely v podobe nárazníku.:still dreaming:

Kolesá, na ktoré som použil samozrejme laserové dezény od Betexy.
Naposledy dokončené: Praga S5T-2 3S + Praga S5T-3 3S, Tatra 815 Agro + Tatra 148 Agro, Praga V3S AD 080

Martin1807

martin1807 | 29
2K+

Príspevokod užívateľa martin1807 » 21 Nov 2023 23:39

Report
Podvozok by sme mali tak teda kabína. Opäť konštrukčne rovnaká ako pri predchádzajúcich. :still dreaming: Farebne tiež celkom zaujímavá kombinácia bielej strechy a žltej kabíny s logom ČSA. :P

Posledná robota bola samotná nástavba. V zadnej časti teda už skôr avizované čerpadlo. :still dreaming:

No a nakoniec zvyšok nástavby. zadné dvierka môžete nechať otváracie (respektíve otvorené), výdajné rameno s hadicou je tiež možné skonštruovať pohyblivé. :P

Martin1807

martin1807 | 29
2K+

Príspevokod užívateľa martin1807 » 22 Nov 2023 00:03

Report
Ostávalo zložiť všetko dohromady, dorobiť prednú kapotu a tradá, V3Ska bola hotová :bad smile: :P

No a potom už ostávalo iba nafotiť oficiálne fotky na obálku a výsledok už poznáte. :still dreaming: :victory:

Takže ďalší model od RW je na svete. Keby som to mal zhodnotiť, tak za mňa najväčšie plus modelu je jeho farebnosť, ktorá samotnej konštrukcii dodáva atraktivitu. Mne sa model páči a bol to pre mňa dokončený Ripper s číslom 38. :P :victory:

Off topic: PS: Bohužiaľ tentokrát bez vonkajších fotiek, keď som sa chystal fotiť, tak pršalo. :confuse:

Martin1807

LaBa | 42
Meno: Ladislav Bachorec

Príspevokod užívateľa LaBa » 22 Nov 2023 09:56

Normálne sa prišli susedia sťažovať na hluk, jak mi padla sánka keď som toto videl. To je nádherný stroj, nádherná predloha a nádherne zlepený model vo veľmi príjemných farbách.

developer10 | 38
Meno: Peter
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa developer10 » 22 Nov 2023 10:06

Konečne aj trochu červenej tam práskol doktor, ale aj tak je to stále málo :P To ale nebráni aby bola v mojom archíve, je fakt krásna, aj tá Tvoja patlačka Ti vyšla :P :bad smile: :haha:

No a kedy bude tá červená? Už sa vie? Lebo ak nie, tak Quasiho verzia je ťažká konkurencia, obrátim sa naňho :bad smile: :scorn:

Trim še
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Nedávno zbúchaný tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a špatnokrásny K-MAX plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

Robert Blaschke | 63
Meno: Robert
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa Robert Blaschke » 22 Nov 2023 15:55

Na fotkách to vyzerá nádherne. :victory:

martin1807 | 29
2K+

Príspevokod užívateľa martin1807 » 25 Nov 2023 16:27

Chlapi ďakujem a som veľmi rád, že sa model páči. Motivuje to mňa a určite aj autora do ďalšej práce. :bad smile: :still dreaming:

Martin1807

petopato | 52
11 násobný gulášmajster!
Meno: Peter Židuliak
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa petopato » 25 Nov 2023 20:32

Predloha ma nejak zvlášť neoslovila, ale zlepené to máš pekne (až na ten komplikovaný diel pod prednými oknami), ale myslím si, že ja by som to nezvládol ani tak... :P Gratulujem a vďaka tebe, aj autorovi :wink: :victory:

majos | 48
Meno: Marian

Príspevokod užívateľa majos » 25 Nov 2023 20:37

Vyzera to pekne. A posobi v tejto verzii tak mohutne, najme ta zadna cast.
White walker.

Winter is coming....

GOD (game of drones)

Návrat na "Automobily verejných služieb // Public Services' Vehicles"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný