Dlho som bez papiera nevydržal a na rozkaz môjho synátora musím zlepiť tento asi najznámejší hasičský stroj u nás. Vybral si hneď dve verzie a tak som si povedal, že prečo nechať tie ostatné tri ležať v archlieve, a vznikol tento šialený nápad... Určite to nebude projekt na jeden šup a na dva mesiace, s tým počítam, a výziev je v ňom viac ako dosť, ale rád by som dosiahol ako cieľ všetky modely Tatrice vo všetkých mierkach, ktoré staviam, pekne vedľa seba, aby bolo vidieť rozdiely tak vo veľkosti a mierke, ako aj v náročnosti jednotlivých prevedení.
Ku predlohe sa nebudem veľmi rozpisovať, krásne opisy a technické detaily nájdete tu a tu. Skôr sa budem venovať našim papierovým verziám, ktoré sú na trhu dostupné, a ktoré v tejto stavbe použijem. Samozrejme som nevynechal ani štylizovanú klasiku od majstra Vyškovského a do mierky 1:43 som zmenšil model od PMHT, keďže tento na rozdiel od RW nemá interiér a nie je tak náročný, aby mu zmenšenie neublížilo. Poďme pekne po poradí od najväčšej verzie:
1. 1:25 - PMHT - CAS 32 Tatra 148 6x6
2. 1:32 - Ripper Works - Tatra T148 CAS-32
3. 1:32 - ABC (Vyškovský) - Tatra 148 CAS 32 z prvého vydania 24/r.27 (bude tlačené z kópie, škoda originálu)
4. 1:43 - PMHT - Tatra 148 CAS 32 resize modelu z 1:32 tlačený laserom
5. 1:100 - LBS System - Tatra 148 CAS-32 zo stránky minimodel.sk
6. 1:87 - FDS - Tatra 148P 6x6 CAS 32 resize modelu z 1:100 tlačený laserom
A teraz výzva aj pre vás: Ak náhodou viete o nejakom modeli, ktorý v našich končinách nie je známy, ale je zohnateľný, dajte mi prosím vedieť a možno ho tu zaradím.
Tento report nebude klasickým reportom o postupe lepenia toho-ktorého modelu, lebo tieto reporty na tomto fóre sú, sú naozaj dobré a aj ja budem z nich čerpať. Mojim plánom je dávať tu etapové progresy v práci ako priebežné porovnanie v určitých časových úsekoch stavby, a teda simultánne budem stavať päť modelov podľa jednotlivých častí. Môžte sa teda tešiť na polstovku kolies na jednom obrázku, päť rôznych kabín v šíku vedľa seba a snáď na konci aj porovnanie všetkých pekne jeden vedľa druhého. Samozrejme pomedzi to určite budú aj nejaké sparingy, ale to ukáže čas.
Už pri ryhovaní a zložení výtlačkov do jedného bloku som sa zľakol, koľko toho je... Po rozstrihaní 1:25-ky na menšie skladnejšie diely je to celkom slušná kopa:
Tak držte prsty a vidíme sa onedlho! Trimce še!