Vďaka Martin! Práca s drôtmi nie je taká zložitá, ale dal si dobrý tip na novoročnú tému mesiaca, tak sa na to pozrieme bližšie
A čo sa týka rýchlosti, nezúfaj, ja tiež patrím do skupiny "slimákov"

Ak sa mi toto podarí dokončiť pred silvestrom, bude to celkom úspech, papierák som za rok nedostaval už veľmi dávno.. Stále však tvrdím, že je to relax a koníček, nie sú tu dané žiadne fixné termíny a pod., hlavne, aby sme si tú stavbu užívali, výsledok je už len taká čerešnička na torte.
A medzitým som zahájil prácu na skromnej podložke. Našiel som doma kus dosky, z ktorej som odrezal potrebný kúsok a trochu prebrúsil. Okraje som urobil šikmé - po ruke bola iba cirkulárka, kde nie je možné nastaviť sklon kotúča ani obrobku, tak to bola celkom improvizácia, no tá by skôr patrila do rubriky tipy&triky na fóre Urob si sám.. (ako prípravok poslúžil drevený klin, pomocou ktorého som dosku posúval a tak zrazil hrany pod uhlom)
Viditeľné okraje podložky som párkrát pretrel tmavohnedou lazúrou. Pražce som narezal z kúsku balzy a koľajnice som zlepil z kartónových pásikov, ktoré som napustil sekuďákom a prebrúsil. Potom som na dosku nalepil balzové podvaly. Medzery som natrel hnedou khaki (Revell 86), že ak by niekde bolo vidieť cez kamienky, nech to vyzerá, ako hlina a nesvieti tam drevo.
Keďže som tmavohnedú nemal doma, pražce som natrel v jednej vrstve rovnakou vodou riediteľnou lazúrou, ako aj podložku. Následne, aby mali tmavší a špinavší odtieň, dostali wash (mal som doma syntetický tmavo/modro-šedý od MIG). Nahnevalo ma, že už aj táto flaštička vyzerá, že sa ide pokaziť, lebo sa v tom tvoria hrče pigmentu (v prvej flaštičke syntetického washu, čo som mal od MIG sa vytvorili veľké zrnká pigmentu a oddelili sa od tekutej zložky), takže osobne túto značku washov vôbec neodporúčam, po dvoch-troch rokoch ich môžete akurát vyhodiť..
Otázka pre znalcov úzkorozchodných železníc: Bude to OK, ak znázorním iba klince na spojenie iba klince, bez podkladníc? Napr. takto:
Našiel som na tému napr. tento
článok o koľajových zvrškoch, kde sú uvedené rôzne štádia vývoja koľají, vrátane spojov. Ale nespomína tam, čo býval štandard pre úzkorozchodové dráhy a či tam niektoré staršie typy spojov podval/koľajnica nemohli používať aj dlhšie.