Bn2t Freudenstein / Modelik / 1:25

Moderátori: Fito, Oliver

Užívateľov profilový obrázok
Saskardin | 49
Meno: Martin

Re: Bn2t Freudenstein / Modelik / 1:25

Príspevokod užívateľa Saskardin » 22 Dec 2022 12:07

Veľká paráda, najmä tie trubky. Toto považujem za svoju najväčšiu slabinu, jednoducho to neviem takto pekne naohýbať, doma milión profilov, drôtov a kadečoho a výsledok je taký - všelijaký. Dobrý námet do témy mesiaca.

P.S. Ako dokážete takto rýchlo spáchať takéto modely, to fakt nechápem. Ja som asi neuveriteľný slimák. :bad smile:
"Celý problém ľudstva je v tom, že hlupáci a fanatici sú si vždy istí sami sebou, a múdri ľudia plní pochybností." - Bertrand Russell

Na stole: London L.C.C. 106 (Occre), Kafemlejnek (A.Cupák)

iconmaster | 34
Last man standing
Meno: Peter Jankovič
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa iconmaster » 25 Dec 2022 02:28

Vďaka Martin! Práca s drôtmi nie je taká zložitá, ale dal si dobrý tip na novoročnú tému mesiaca, tak sa na to pozrieme bližšie :wink:
A čo sa týka rýchlosti, nezúfaj, ja tiež patrím do skupiny "slimákov" :P Ak sa mi toto podarí dokončiť pred silvestrom, bude to celkom úspech, papierák som za rok nedostaval už veľmi dávno.. Stále však tvrdím, že je to relax a koníček, nie sú tu dané žiadne fixné termíny a pod., hlavne, aby sme si tú stavbu užívali, výsledok je už len taká čerešnička na torte.

A medzitým som zahájil prácu na skromnej podložke. Našiel som doma kus dosky, z ktorej som odrezal potrebný kúsok a trochu prebrúsil. Okraje som urobil šikmé - po ruke bola iba cirkulárka, kde nie je možné nastaviť sklon kotúča ani obrobku, tak to bola celkom improvizácia, no tá by skôr patrila do rubriky tipy&triky na fóre Urob si sám.. (ako prípravok poslúžil drevený klin, pomocou ktorého som dosku posúval a tak zrazil hrany pod uhlom) :haha:
Viditeľné okraje podložky som párkrát pretrel tmavohnedou lazúrou. Pražce som narezal z kúsku balzy a koľajnice som zlepil z kartónových pásikov, ktoré som napustil sekuďákom a prebrúsil. Potom som na dosku nalepil balzové podvaly. Medzery som natrel hnedou khaki (Revell 86), že ak by niekde bolo vidieť cez kamienky, nech to vyzerá, ako hlina a nesvieti tam drevo.
Keďže som tmavohnedú nemal doma, pražce som natrel v jednej vrstve rovnakou vodou riediteľnou lazúrou, ako aj podložku. Následne, aby mali tmavší a špinavší odtieň, dostali wash (mal som doma syntetický tmavo/modro-šedý od MIG). Nahnevalo ma, že už aj táto flaštička vyzerá, že sa ide pokaziť, lebo sa v tom tvoria hrče pigmentu (v prvej flaštičke syntetického washu, čo som mal od MIG sa vytvorili veľké zrnká pigmentu a oddelili sa od tekutej zložky), takže osobne túto značku washov vôbec neodporúčam, po dvoch-troch rokoch ich môžete akurát vyhodiť..

Otázka pre znalcov úzkorozchodných železníc: Bude to OK, ak znázorním iba klince na spojenie iba klince, bez podkladníc? Napr. takto:

Našiel som na tému napr. tento článok o koľajových zvrškoch, kde sú uvedené rôzne štádia vývoja koľají, vrátane spojov. Ale nespomína tam, čo býval štandard pre úzkorozchodové dráhy a či tam niektoré staršie typy spojov podval/koľajnica nemohli používať aj dlhšie.

Fito | 48
Admin
Meno: Fito
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa Fito » 25 Dec 2022 11:08

Nie som znalec, ale keď som túto problematiku študoval, tak som sa dopracoval k tomu, že tých verzii uchytenia bolo toľko, že to naozaj môžeš spraviť ako chceš.

Keď si napríklad zoberieš takú trať na zvážanie dreva, tak to uchytenie a vyhotovenie zvršku sa prirodzene menilo podľa toho, či si niekde hlboko v lese na dočasnej zvážacej trati, alebo či si niekde pri prekladisku, prípadne v stanici pri prekladisku na normálnorozchdnú trať....

Takže kľudne aj na klince.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

iconmaster | 34
Last man standing
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa iconmaster » 27 Dec 2022 04:49

Dík Fito, toto som chcel počuť :victory:

Tak, podložka je hotová. Koľajnice som natrel syntetickou Revellkou 37 (matná hnedo-červená) a vrch leštiteľnou Agamou. Medzi podvaly som nasypal mačací záchod na vrstvu lepidla. Pár kvapkami rozriedeného lepidla som sa to snažil zafixovať aj z vrchu, ale iba veľmi opatrne, po prečítaní Oliverovho reportu zo stavby Tw29. Moc to nenapučalo, akurát som pár kamienkov musel odstrániť, ktoré by zavadziali koľajniciam. Potom som koľajnice nalepil a "priklincoval". Doplnil som pár kamienkov a nakoniec vyskúšal miernu (a nepodarenú) patinu hrdze akvarelovými ceruzkami a ešte trochu práškom zo suchého pastela (mne to nedržalo, iba na podvaloch, ozaj, čím sa to fixuje?).

Ak sa mi podarí zobudiť včas a bude pekne, skúsim urobiť nejaké fotky vonku.

Spitfire | --
Meno: Kurt

Príspevokod užívateľa Spitfire » 27 Dec 2022 08:56

Ahoj Peter, :)

tvoj track dopadol naozaj dobre!

S pozdravom Kurt

Trak-Tor | 51
2K+
Meno: Juraj
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa Trak-Tor » 27 Dec 2022 11:32

Máš to super!
Moc to nešpiň, zašpiníš si lokomotívu...
:P
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Oliver | 28
2K+
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa Oliver » 27 Dec 2022 13:08

Máš to super. :big smile:
Len sa mi tak zdá, že si mohol podložku mať o 2cm širšiu, aby si podvaly obsypal štrkom aj z bokov.
Ale to len tak na okraj. Ešte by som možno spravil drybrush cez štrk a podvaly. :big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Kawasaki Ninja ZX-RR (PLAST)

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_SxcjiHlDsTQJ1yC951EKA

iconmaster | 34
Last man standing
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa iconmaster » 27 Dec 2022 19:57

Ďakujem páni!

Oliver - máš pravdu, hodila by sa širšia podložka presne o 2 cm, ale po ruke bola iba 10 cm široká doska, a ešte aj na tej sa mi podarilo zraziť jednu hranu viac, než som plánoval, tak už nebolo cesty späť a všetky štyri museli ísť na ronvaké :P Tak na úzkorozchodnú trať ostala aj úzka podložka.

Dnes bolo celkom veterno, tak som ostal doma a nafotil lokomotívku iba na dvore, kým svietilo slnko.

A na záver ešte pár "dobových":

A čo na záver? Môj debut v tejto kategórii dopadol úspešne - teda podarilo sa stavbu dokončiť. Stavalo sa to celkom pohodovo, hoci niektoré časti by som riešil trochu odlišne, ale to sú len drobnosti. Po preštudovaní fotiek skutočnej lokomotívy je jasné, že veľa detailov je vo vystrihovačke dosť zjednodušených, čo je škoda. No do komplexnej prerábky mi chýbali kvalitné podklady a aj chuť - túto stavbu som bral ako oddchyovku, bez plánu to nejako extra upravovať, dorábať a prerábať. Ako sme to riešili v predošlých príspevkoch, je mi jasné, že eliminácia patiny môže spôsobiť hračkársky vzhľad hotového modelu, no pravdu povediac, zatiaľ som na to nemal gule a zároveň cieľom stavby bolo dosiahnutie stavu leštenky/muzeálneho kusa. Ale podarilo sa mi ju dokončiť v rámci toho istého kalendárneho roka, v ktorom som stavbu začal - toto sa mi veru v posledných rokoch nestáva, ani pri plasťákoch!

Okolo môjho bydliska kedysi tiež jazdila poľná železnička, ktorá sa žiaľ nezachovala, akurát niektoré kúsky koľají boli v osemdesiatych rokoch presunuté do SPM v Nitre. Nejaké podobné mašinky kedysi tu tiež prechádzali, tak možno skúsim zistiť trochu viac o nich a rád by som raz zlepil aj jednu z tých lokomotív, ktoré tu jazdili.

Tak, a teraz si idem upratať stôl, prejsť z koľají na asfalt a povenovať sa trochu aj vlastným projektom. Pre istotu si od Matúša objednám Alešov Kafemlejnek - ak by som dostal opäť chuť na niečo s parným pohonom! Pri tom modeli určite nebudem mať sťažnosti na spracovanie detailov.

Ďakujem všetkým, ktorí ste moju stavbu sledovali a povzbudzovali ma, takisto za rady, korekciu terminológie a záujem! Snáď sa v dohľadnej dobe vidíme opäť, aj v tejto kategórii :wink:

Oliver | 28
2K+
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa Oliver » 27 Dec 2022 22:00

Gratulujem k dokončeniu, je to pekná čistostavba prefarbovačky. :big smile:
Kafemlejnek som mal skoro v košíku, ale nakoniec som ho z neho vyradil. V každom prípade v tvojom podaní by som si prefarbovačku rád pozrel. :big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Kawasaki Ninja ZX-RR (PLAST)

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_SxcjiHlDsTQJ1yC951EKA

developer10 | 38
Meno: Peter
Kontaktovať užívateľa:

Príspevokod užívateľa developer10 » 28 Dec 2022 08:44

Tak to je iná paráda, gratulujem ku dokončeniu! Stále ma neprestávaš udivovať čistotou a presnosťou.. No, myslím, že porota pri fotke mesiaca bude mať tentokrát veľký problém :bad smile:
Naozaj super! Trim še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Akurát majstrujem nad týmto dlhodobým projektom Tatry 148 CAS-32 a špatnokrásnym K-MAXom, lepidlo ešte schne na Rakete a OT-čku

Návrat na "Železničná technika // Railway"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných