Aj keď mám zlepených viac než 200 modelov slovenskej architektúry, stále občas natrafím na niečo zabudnuté. Takto som náhodou objavil v e-shope jedného bratislavského antikvariátu budovu železničnej zastávky Slovenská Ľupča - Príboj. Skutočná predloha sa nachádza na trati ŽSR č. 172 Banská Bystrica - Červená Skala. Jednoduchá vystrihovačka vyšla v dvoch vláčikových mierkach, 1:120 (TT) a 1:87 (H0). Autor a vydavateľ je uvedený pod skratkou I.B.S., rok vydania 2008. Zlepil som si menšiu verziu, tú väčšiu majú stále na sklade: http://www.wallstreet.sk/antique.php?pa ... t_zaner=VY.
Budova zastávky bola zdevastovaná podľa fotky už v roku 2009, takže vystrihovačka z roku 2008 je naozaj len romantická rekonštrukcia. Do modelovej železnice by bol reálny stav zaujímavý, no kto si tam dá také niečo?
Modelářský plánek té budovy vyšel kdysi v 80. letech v časopise Modelář (omluvám se, neumím teď upřesnit ročník a číslo... ). Evidentně jde o překreslený výkres původního stavu budovy, která dle mého odhadu pochází z 50. let. Předpokládám, že tvůrce vystřihovánky vycházel ze stejného podkladu.
... i my dědci můžeme být ještě všelijak užiteční...